Buscar les connexions entre una de les primeres potències mundials i la Comunitat Valenciana donen com a resultat la troballa de curioses històries que, a més de cridar l’atenció, són una mostra de dos fets: el primer és que, com ha quedat clar al llarg de la història, la immigració ha sigut clau en el desenvolupament econòmic dels Estats Units; i la segona, que la capacitat d’emprendre de molts dels que van eixir d'Espanya a finals del segle XIX és especialment rellevant.

Un exemple de tots dos casos el trobem en la biografia de Vicente Martínez Ybor, nascut a València el 7 de setembre de 1818 i que després d'emigrar a Cuba en 1832 amb la seua família per a prosperar i, alhora, deslliurar-se del servei militar, es va convertir en un important empresari tabaquer.

El seu periple pel continent americà comença a l'Havana, on arriba amb 14 anys. Després de treballar en uns ultramarins de jovenet, va arribar a fundar la seua pròpia companyia tabaquera a la capital de Cuba elaborant la marca d'havans El Príncipe de Gales.

L'esclat de la Guerra de Cuba va fer que Martínez Ybor es posicionara a favor dels independentistes cubans, als quals va ajudar econòmicament. Això el va obligar a fugir a l'any següent a Cayo Hueso (Florida) després de veure's descobert per les autoritats.

Va prosseguir als Estats Units amb la seua empresa d'havans i, per a això, va comptar amb treballadors espanyols i cubans que, com ell, havien intentat deixar arrere les misèries econòmiques i bèl·liques. Segons conta la seua biografia, els problemes d'infraestructures i els conflictes amb els seus treballadors, el van portar a buscar un terreny d'uns 160.000 metres quadrats al nord-oest de Tampa, on es va establir en 1885.

En aquesta propietat va erigir un macrocomplex industrial i residencial on, a més de situar la seua fàbrica de puros havans, va construir habitatges per als seus treballadors. D'aquesta manera, va crear un gegantesc complex residencial que, a més, li va donar l'oportunitat de diversificar en els negocis i arribar a ser propietari d'un hotel, diversos clubs de ball i una fàbrica de cervesa, entre altres activitats.

Entrada a Ybor City (Florida)

El gegantesc ritme de creixement de la veïna ciutat de Tampa va fer que, uns pocs anys després, aquesta absorbira la població creada per Martínez Ybor i passara a convertir-se en un veïnat més d'un dels nuclis més importants de l'estat de Florida.

Mentrestant, el pròsper negoci d'aquest valencià va continuar creixent de manera exponencial fins a la seua defunció el 14 de desembre de 1896.

Després de la seua mort i amb l'arribada del nou segle, Ybor City es va convertir en un lloc de pelegrinatge on els amants dels havans podien conéixer com es manufacturava aquest famós tabac i, fins i tot, on podien escoltar la lectura de capítols del Quixot.

Actualment, l'ambient lúdic festiu de la zona ha patit un canvi, ja que ara és considerada un dels racons més animats de la ciutat de Tampa, repleta de boutiques i botigues vintage, a més de comptar amb un dels districtes LGTBI més importants de l'estat, el GaYBOR, que atrau tota mena de visitants als seus bars i discoteques.