Una festa en un pis particular, celebrada fa uns 15 dies, sembla ser l’origen del brot de coronavirus de la residència d’estudiants de la Universitat Jaume I de Castelló, que afecta ja 22 persones, mentre que altres set han obtingut proves negatives i nou n'esperen els resultats.

Segons fonts consultades per Mediterráneo, una resident va assistir a una reunió en una casa i va ser allí on es va infectar de COVID-19. De nou, el problema són les relacions socials, el pitjor maldecap contra el virus, especialment entre els joves. Cal recordar que aquest és el tercer brot en residències universitàries de la C. Valenciana, després del d’Ausiàs March de València -amb 72 contagiats- i el del Galileo Galilei, el més gran fins hui, amb 131 infectats.

L’UJI ja ha sol·licitat a la Conselleria de Sanitat la realització de proves als quasi 250 residents del col·legi major, que va rebre la visita d’un epidemiòleg de Salut Pública. Així mateix, la Universitat ha decidit que els dos grups de 1r del grau en Enginyeria en Disseny Industrial passen a la docència no presencial durant deu dies.

Amb aquestes mesures, acordades entre la Jaume I i Salut Pública, es pretén previndre “una extensió més gran encara de casos positius”. Tots els infectats es troben confinats a les seues habitacions individuals, s'estan rastrejant els seus contactes pròxims i tots són asimptomàtics o tenen símptomes lleus. A excepció dels alumnes de Disseny Industrial, la resta dels residents sense símptomes ni contactes estrets sí que poden acudir a les seues classes. A més, el menjador continuarà obert, amb totes les precaucions.

Reunió del Consell i els rectors

Precisament, les festes i les reunions socials van ser un dels temes que van debatre ahir els cinc rectors de les universitats públiques valencianes amb el president Ximo Puig i els consellers de Sanitat, Infraestructures i Universitats (Ana Barceló, Arcadi España i Carolina Pascual), respectivament, i sobre el qual es va incidir en la importància de conscienciar l’estudiantat.

Com a portaveu de les universitats, el rector de la Miguel Hernández d’Elx, Juan José Ruiz, va destacar el fet que el Consell els convocara, “cosa que no ocorre en altres comunitats”. Segons detalla, les universitats no faran canvis aquest primer quadrimestre -llevat que ho dicte Sanitat-, per la qual cosa es manté la docència semipresencial que s’ha establit en cada cas. Així, les possibles modificacions en l’organització arribarien a partir de gener o febrer, encara que la intenció és continuar amb el model híbrid.

Una altra de les qüestions que s'hi van tractar va ser com solucionar les «aglomeracions puntuals» que es continuen produint en hora punta en alguns mitjans de transport.