Més de mig miler de persones va secundar anit la concentració convocada a la plaça de l’Ajuntament de Pego per a exigir la immediata posada en llibertat sense càrrecs dels deu joves del col·lectiu local antifeixista detinguts per llançar objectes i ferir sis dels guàrdies civils que, el passat 18 d’octubre, van escortar els seguidors ultres del GandiBlues a l’eixida del partit de futbol que van disputar el Pego i el Gandia. La portaveu d’Antifeixistes de Pego, Abata, va revelar que dos joves més estan en crida i cerca per aquests fets.

Els manifestants i uns 35 col·lectius que es van adherir a la protesta, entre els quals hi ha els pensionistes de Pego, van subratllar que és «injust» que els arrestats i als que els tocarà rendir comptes davant de la justícia (estan imputats per desordre públic, atemptat i amenaces contra l’autoritat i delicte d’odi) siguen els que «van plantar cara al feixisme». Cristina, de l’entitat Antifeixistes de la Safor, va lamentar que els que van destapar l’odi i es van passejar per Pego «llançant consignes feixistes i fent la salutació nazi» pogueren entrar al camp de futbol i després isqueren protegits per la Guàrdia Civil i la Policia. «Van sembrar la provocació per tot el poble. És a ells a qui calia identificar, sancionar i expulsar de Pego», va expressar aquesta portaveu, que va denunciar que a la Safor és «de sobres conegut l’historial negre» dels seguidors radicals del grup GandiBlues. «És admirable el compromís de Pego i dels seus joves contra el feixisme», va proclamar.

«Els neonazis van posar la provocació i se’n van anar a casa, i nosaltres hem posat els detinguts», va denunciar també Tomàs Llopis, d’Acció Cultural del País Valencià. «El poble de Pego sempre s’ha significat per manifestar-se en contra de la intolerància», va assegurar.

Les detencions han provocat gran malestar a Pego. Prova d’això és que els assistents a la concentració d’anit foren veïns de totes les edats.

Els participants coincidien en la seua sorpresa pel fet que s’impute als deu joves detinguts el delicte d’odi, que està penat amb entre un any i quatre de presó. «És indignant que els neonazis que van vindre a provocar queden impunes i que siguem els joves del poble els que patim la repressió dels poders policials i judicial», va lamentar la portaveu d’Antifeixistes de Pego.

Entre els col·lectius que reclamen la posada en llibertat sense càrrecs dels arrestats hi ha Dones Cabal, Atzaïlla Associació Cultural, Associació per la Memòria Històrica Maria Dolors Lloret, Xàbia en Moviment o el Centre Cultural Ovidi Montllor.

Els advocats dels joves veuen «desproporcionats» els deu arrestos

Els detinguts van començar a declarar ahir, via telemàtica, davant del jutge de Dénia. Andreu Moreno, advocat que representa cinc d’ells, va considerar «desproporcionat» que la Guàrdia Civil practicara els deu arrestos. Va dir que haguera sigut suficient que els citaren a declarar. Va assegurar que no hi ha risc de fugida i que cap dels detinguts tenia intenció d’eludir l’acció de la justícia.