La provisionalitat s’allarga en la remodelació provisional de la plaça de l’Ajuntament de València. Divendres, ni la vicealcaldessa Sandra Gómez —també responsable d’Urbanisme Sostenible— ni el vicealcalde Sergi Campillo —que dirigeix Parcs i Jardins— van saber concretar quan s’instal·laran en la gran àgora una sèrie d’elements del mobiliari urbà que encara falten per col·locar dins d’aquesta primera actuació de conversió en zona de vianants escomesa mitjançant un urbanisme tàctic o suau.

No obstant això, la veritat és que el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, va anunciar al maig a la premsa que aquesta zona per a vianants de 12.000 m², juntament amb els testos que hi llueixen hui, tindria també elements decoratius de mobiliari urbà, jocs infantils, ombres i elements d’ús públic.

A finals d’agost, poques setmanes després d’inaugurar-se la conversió en zona de vianants actual de la plaça de l’Ajuntament, fonts de Mobilitat Sostenible van confirmar a Levante-EMV que hi ha una segona fase d’aquest urbanisme tàctic que encara no s’ha executat. En aquesta hi ha previstes les dotacions descrites i els bancs per a asseure’s. Es desconeix tant el cost que suposarà aquesta actuació, com quan es durà a terme, segons van afirmar aquestes fonts. També queda per resoldre la instal·lació d’unes banderoles grans que anunciarien la nova zona de vianants i que formen part del “Pla Respira València Centre”. Tot açò porta ja un retard de quasi quatre mesos des de la reordenació d’aquest espai singular.

Tanmateix, el vicealcalde Sergi Campillo va considerar «un èxit en majúscules» la conversió en zona de vianants de la plaça, i va recordar que el que abans era «una estació d’autobusos en superfície» ara és un espai de gaudi ciutadà que cada cap de setmana rep centenars de valencians. Això, malgrat que «la dreta ha creat una polèmica interessada amb una suposada falta d’ombra a la plaça, cosa que no és així, perquè hi ha arbres i edificis que en proporcionen». Segons el seu parer, «estaria bé —va dir amb ironia— que els portaveus de l’oposició s’hi passen a veure-la, ja que ofereixen una certa resistència a passejar-hi però, potser algun dia, ho faran», va afegir. En aquesta mateixa línia, la vicealcaldessa va subratllar que el més important de «convertir la plaça en zona de vianants ja s’ha fet» i que tota la ciutadania «ja gaudeix d’aquest espai». Per acabar, Campillo va aclarir que les plantes dels testos de la cèntrica àgora «no estan abandonades ni mortes». «Estem analitzant cada dia —va expressar— com evolucionen, però cal tindre paciència perquè són éssers vius i tenen els seus propis processos», va remarcar.