Desemmascarar el masclisme i l’assetjament de carrer que pateixen les dones des de xiquetes (a partir dels 12 anys han d’aguantar les floretes que els llancen desconeguts) alça poderoses resistències. La performance de floretes “a l’inrevés” que l’artista Vero McClain ha muntat al Verger ha provocat una cataracta de reaccions. “Les reaccions socials formen part de l’obra”, afirma aquesta activista feminista que destaca que els 12 rètols amb els “compliments” que canvien els papers i cosifiquen l’home han provocat el que precisament perseguien: que sorgisca el debat al carrer i que es reflexione sobre el fet que s’ha “naturalitzat” que els homes llancen “galanteries” a les dones que són radicalment més explícites i ofensives que els missatges instal·lats al Verger (no hi ha ni una sola paraula malsonant i es juga amb dobles sentits molt arrelats en l’argot de la Marina Alta).

Un dels cartells que s’han col·locat als carrers del Verger Levante-EMV

L’autora d’aquesta mostra, amb la qual l’Ajuntament del Verger ha aconseguit conscienciar sobre l’assetjament de carrer que han d’aguantar les dones, assegura que ja s’esperava que es produïra algun acte vandàlic. Així ha sigut. Un dels 12 rètols ha acabat en una paperera. La floreta “a l’inrevés” que no ha durat ni 24 hores resava: “Vigila, que hi ha clots i se’t punxaran les pilotes”. El camí cap a la igualtat està, efectivament, ple de clots.

L’alcalde, Ximo Coll, i el regidor de Cultura, Miguel Pou Pérez, tots dos del PSPV, s’han mostrat satisfets de l’impacte d’aquesta campanya de conscienciació. "No m’esperava tant de renou. Esperàvem les crítiques del PP, però no que el portaveu de Compromís presentara un registre d’entrada per a exigir que es retiraren de manera immediata els rètols", ha indicat l’alcalde.

És evident que hi ha hagut reaccions irades (fins al punt de tirar al fem una de les floretes “a l’inrevés”), però l’artista ha subratllat que, fins i tot, els més poc inclinats reflexionen sobre l’efecte ofensiu que tenen unes floretes que al·ludeixen al físic i a l’estètica i que cosifiquen les dones. “No soc partidària de prohibir res. La reflexió és que ha d’existir un consens i un permís sobre una cosa tan pròxima i íntima com és el cos de la dona. Les floretes les llança un desconegut i a la dona no li queda cap altra opció que acatxar el cap. Ha de tindre dret a queixar-se i rebutjar les floretes sense que això genere, com sol ocórrer, una situació violenta”, ha explicat McClain.