Per a Manuel, la seua dona i els seus dos fills, salvar els mobles no significa eixir-se’n airós, sinó agarrar-se a les poques coses que els queden. No han pogut paralitzar el desnonament per les vies legals, amb certificat de vulnerabilitat inclòs. Només guanyar una pròrroga negociada in situ, fins dilluns, perquè totes les seues pertinences no es queden darrere de la porta que passarà a ser inviolable quan els facen fora del pis.

Aquesta situació es produïa el mateix dia que el vicepresident del Govern central, Pablo Iglesias, anunciava l’aprovació immediata d’un decret per a frenar els desnonaments, arran de l’esmena en els Pressupostos de l’Estat que Unides Podem ha subscrit amb ERC i EH Bildu.

Per a Manuel i la seua família, arriba tard. Des de primera hora del matí, la Policia es va desplegar en el portal de l’habitatge del carrer Quart, on es van poder comptar fins a set furgons. En l’altra vorera situaren els activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) que van anar unint-se a la protesta, els quals van increpar contra el desnonament d’una família sense garantia d’habitatge (l’Ajuntament de València ja té un habitatge per a dilluns) i amb una menor.

Amb l’arribada de la comissió judicial va començar la negociació als ulls de les finestres que anaven a desnonar. Manuel va perdre la seua casa arran dels deutes acumulats amb Hisenda. El pis que habitaven des de fa 30 anys, “pagat fins a l’últim cèntim”, va ser embargat. La Seguretat Social el va traure a subhasta, 180 metres quadrats al carrer Quart, per 290.000 euros. Va quedar vacant. Un mes després, va adjudicar-se per 66.000 euros a un postor.

Querella admesa

Manuel ha denunciat els fets i la querella s’ha admés a tràmit, per això reclamaven una pròrroga. Les mesures cautelars, tot i això, van ser rebutjades pel jutge, igual que el certificat de vulnerabilitat o la presència en l’habitatge d’una menor escolaritzada en la zona.

La negociació entre les parts en mig del carrer no acabava d’aclarir l’acord. La representant del nou propietari va demanar que s’efectuara l’entrada en el pis i el canvi de pany en el moment, mentre que tant la PAH com la defensa de Manuel reclamaven uns dies per a traure les seues pertinences i portar-les a un local d’uns amics del fill major. “Ja que donen per perduda la casa, el que volen és salvar les seues coses”, defensaven.

Amb el compromís segellat i la realitat que el matrimoni i els dos fills deixaran dilluns la que ha sigut la seua casa de tota la vida, Manuel González assegura sentir-se “fotut, enrabiat i tens”. És un parat de llarga duració i la seua dona cobra 560 euros com a sociosanitària.

Per la seua banda, des de la PAH, José Luis González va carregar contra el Govern, del qual va assenyalar que està “molt lluny del que ocorre en la realitat, perquè és mentida que no hi ha desnonaments”.

Habitatge i la Pobla aniran junts al jutjat

La Conselleria d’Habitatge i l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona sol·licitaran conjuntament al jutjat la paralització del desnonament de 38 famílies de dos blocs d’habitatges previst per al 9 de desembre. En total, hi ha 94 afectats, entre els quals hi ha una dona embarassada, tres persones amb alguna discapacitat i 25 menors.

El vicepresident i conseller d’Habitatge, Rubén Martínez Dalmau, i la directora general d’Emergència Habitacional, Pura Peris, es van reunir amb l’alcalde de la Pobla de Vallbona, Josep Vicent García, amb la finalitat de buscar una solució a la problemàtica dels desnonaments.

“Estem parlant de 38 famílies amb unes condicions de vulnerabilitat enormes i, davant d’aquesta situació, des de la Generalitat i l’Ajuntament sol·licitarem al jutjat la suspensió del llançament”, va assegurar Martínez Dalmau.