“Jo, sí, de segur que em vacunaria”. La contundent resposta de Miguel Beato del Rosal, guardonat amb el Premi Jaume I a Investigació Mèdica, no admet interpretacions a la confiança sobre les vacunes de la COVID-19 que s’han posat en marxa. Una sensació compartida entre tots els guanyadors del Jaume I en la roda de premsa abans de rebre el premi, amb la presència de la reina Letícia.

Si són aprovades per les agències de medicament de cada país, és que són segures i són eficaces”, ha assenyalat Laura Lechuga, guardonada en Noves Tecnologies, que ha demanat a la població “confiança plena en la ciència”. “Estem veient la llum al final del túnel”, ha expressat Lechuga, que també forma part del Comité Multidisciplinari Assessor del Ministeri de Ciència.

En aquest sentit, Diego Puga, premiat amb el Jaume I en Economia, ha recordat que si s’ha aconseguit una vacuna tan ràpidament, ha sigut perquè s’ha fet “un esforç molt gran, amb moltíssims recursos destinats a aquesta investigació”, i ha assenyalat que és necessari “transmetre clarament que, si s’aprova, no hi haurà efectes secundaris perillosos” i que s’han fet “els mateixos passos que en altres vacunes”.

Tots els guardonats han assegurat que es mostren optimistes respecte a un augment del suport a la investigació científica, encara que han assenyalat que “no només calen més recursos, sinó reformar el sistema de ciència”, en paraules del guardonat en Investigació Bàsica, Francisco José García Vidal. Entre les peticions que fan hi ha la de “desburocratitzar” la investigació, fer-la “més àgil i flexible” i “despolititzar-la”. “El problema és de fons, però amb la pandèmia ha quedat clar que necessitem més i millor ciència”, ha resumit Miguel Beato del Rosal.