Fins a set vegades en només set mesos han hagut d’intervindre els bombers després d’una telefonada d’auxili provinent de les muntanyes d’Alzira. L’emblemàtic territori que ocupen la Murta i la Casella es confirma com el paratge valencià amb més rescats, siga per lesions o per desorientació. La mitjana és senzilla. Podria parlar-se’n d’un al mes.

Segons van detallar fonts del Consorci Provincial de Bombers a Levante-EMV, des de l’inici de l’any fins ara, s’han realitzat set rescats en el paratge alzireny, amb especial atenció en punts com l’entrada al barranc de la Murta, la Creu del Cardenal o la ruta de les Agulles. Cal tindre en compte, a més, que la primera de les intervencions no es va produir fins al mes de maig, després de l’hivern i el període de confinament. Una dada que posa de manifest l’assiduïtat amb la qual els serveis de salvament hi entren en acció.

La participació dels bombers del parc d’Alzira en els rescats no és l’única necessària per a socórrer els senderistes que pateixen qualsevol classe de contratemps. Cinc dels set rescats que s’hi han dut a terme enguany van requerir, a més, la intervenció del Grup de Rescat en Altura (GERA) i d’un helicòpter de rescat de la Generalitat Valenciana. Això es deu al difícil accés terrestre. «El Consorci ha adquirit enguany materials nous per al GERA que milloren el trasllat del ferit per via aèria, amb la qual cosa es maximitza la immobilització de la víctima per a evitar possibles seqüeles», van indicar les mateixes fonts.

Entre els set rescats que hi ha hagut, els bombers van auxiliar tretze persones, la majoria víctimes d’alguna caiguda o de situacions de desorientació. El passat cap de setmana, com ja va avançar aquest periòdic, hi va morir un senderista. Aquesta no va ser l’última intervenció en el paratge alzireny, ja que diumenge també es va haver de socórrer una dona lesionada per a ajudar-la a baixar de la muntanya, encara que no va caldre la intervenció de mitjans aeris.

Situació que es repeteix

El que ha ocorregut enguany no és excepcional, ni de bon tros. Corrobora una tendència, en tot cas. Sense anar més lluny, en 2019, els bombers van arribar a participar en nou rescats a la Murta en menys de huit mesos.

Les sendes del paratge alzireny són segures i algunes, fins i tot, aptes per a totes les edats. No obstant això, abandonar-les pot comportar un risc elevat, sobretot si és la primera vegada que s’hi acudeix. La seua doble familiaritat, per allò de sentir-se com un lloc conegut i al qual es pot acudir en família, no han de fer oblidar que les rutes de muntanya sempre comporten perill, encara que la Murta no siga la serralada pirinenca.

Els experts recomanen planificar les rutes que es pretenen seguir abans d’endinsar-se en aquestes i no iniciar la marxa massa tard, per a evitar quedar-se sense hores de sol. També és important consultar la predicció meteorològica i comunicar als familiars l’eixida a la muntanya. Anar ben equipat és fonamental, tant pel que fa a la vestimenta i al calçat, com a les provisions: una llanterna, un impermeable, roba càlida o un jupetí reflector són bones eines. El menjar i l’aigua, per a evitar deshidratacions, tampoc poden faltar en la motxilla