Els contagis de coronavirus entre el personal sanitari continuen sent una constant malgrat que, en la segona onada, sí que s’ha generalitzat l’accés als equips de protecció individual (EPI). Actualment, segons les xifres oficials de la Conselleria de Sanitat, el coronavirus manté apartats del seu treball més d’un miler de professionals sanitaris, siga perquè es troben de baixa per haver-se contagiat (478 segons l’última notificació del divendres 27 de novembre) o per estar en quarantena per haver estat en contacte amb un positiu (548 més).

Es tracta, la majoria, de personal d’infermeria (331 professionals en total), auxiliars d’infermeria (amb 253 professionals de baixa actualment o en quarantena) i personal mèdic (amb 237 casos). La resta d’afectats són zeladors i personal tècnic o administratiu, encara que en una proporció molt inferior. Per departaments de salut, hui dia, n’hi ha de més afectats, com el de La Fe (també el que més personal té assignat) amb 148 treballadors retirats momentàniament; 105 n’hi ha en el Departament de l’Hospital General de València i 101 en el de l’Hospital Sant Joan d’Alacant.

El repunt de la segona onada al novembre ha coincidit, precisament, amb un augment important de contagis entre els professionals que estan en primera línia. Fins divendres passat, i des de l’inici de la pandèmia, s’han comptabilitzat 4.823 contagis entre el personal sanitari (1.700 d’ells des de setembre), i en el punt àlgid de l’onada a mitjans de novembre, van estar fora de joc 1.231 treballadors, precisament en un moment en què l’escassetat de professionals en borsa fa més difícil el reemplaçament del personal que cau malalt.

Denúncia de Satse

Per a evitar aquest degoteig constant de contagis en l’àmbit laboral, des del sindicat d’infermeria Satse fa setmanes que demanen la generalització de l’ús de mascaretes FFP2 per a tot el personal que estiga treballant en tasques assistencials amb pacients, siguen COVID o no, ampliant així les recomanacions del Ministeri de Sanitat. El sindicat va endurir la seua protesta arran del document consensuat a Madrid sobre la importància que tenien els aerosols en la transmissió del coronavirus, sobretot en espais tancats o mal ventilats i va denunciar la Conselleria de Sanitat davant d’Inspecció de Treball per això.

Ara, i abans de la resolució de Treball, des de Sanitat han decidit canviar el protocol de riscos laborals, i, tal com van avançar ahir des de Satse, aquest canvi permetrà «ampliar l’ús de la mascareta FFP2 a tots els professionals sanitaris que estiguen en contacte amb pacients, siguen o no positius en COVID». La redacció del protocol, però, és més restrictiva que el que han manifestat de paraula els responsables de la Conselleria i en restringeix l’ús a zones de triatge, on es facen procediments en què es generen aerosols o per a llocs amb una «ocupació elevada», sense bona ventilació o on hi haja proximitat contínua al pacient sense distància de seguretat, excepcions que des de Satse esperen que servisquen per a generalitzar l’ús d’aquestes mascaretes.