El projecte de decret de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques per a regular el teletreball del personal funcionari s’ha trobat una altra pedra en el camí. Aquesta, de tipus jurídic, i que, a més, serà molt més difícil d’eludir que les pegues que fins al moment havien posat damunt de la taula diverses conselleries i els sindicats.

L’informe de l’Advocacia de la Generalitat, al qual ha tingut accés aquest diari, desmunta el gros de la norma que defensa el departament que dirigeix Gabriela Bravo, ja que assegura que és molt més “restrictiva” que la norma en vigor que pretén substituir i que, tal com recorda, no va permetre que ni un sol funcionari teletreballara la legislatura passada. El principal tret en la línia de flotació del projecte és el qüestionament del programa de teletreball que, segons la norma, han de plantejar les sotssecretaries per a després ser aprovat per la Direcció General de Funció Pública. L’informe entén que això suposa “laminar de manera arbitrària per via reglamentària un dret subjectiu i condicionar-lo, suspensivament, a la voluntat de les sotssecretaries”, i afig que això “li lleva a cada funcionari l’opció de teletreballar”, perquè no dependrà dels requisits legalment establits sinó de la voluntat de cada sotssecretaria. Per això, demana que s’incloga una modalitat d’autorització individual vinculada a les funcions concretes del funcionariat.

L’informe es basa en el fet que el teletreball és una forma d’organització del treball i que la finalitat i l’esperit d’aquest és millorar els serveis públics i reforçar el dret dels empleats i de les empleades públiques, i, per això, entén que no poden imposar-se restriccions al marge de les que preveu la llei, “de manera que se’n dificulte l’aplicació pràctica per motius que no siguen la incompatibilitat de les funcions del lloc amb el treball a distància i les necessitats del servei degudament justificades”. I l’advocat signant creu que això és precisament el que fa el decret: posar traves.

A més, d’acord amb el que reclamaven sindicats i diverses conselleries lligades a Compromís, l’informe no comparteix el veto del teletreball per al funcionariat que ocupa un lloc de nivell 30. Entén que, igual que la resta, tenen dret a teletreballar.

A més, qüestiona la regulació per a casos de crisis i demana a la Conselleria que “reconduïsca” aquesta regulació per “causes de força major o succés imprevisible” que permeta cobrir la pràctica total de les situacions en cas que resulte necessari continuar prestant funcions des de casa.

L’informe jurídic no és vinculant, però hi afig un obstacle més. Després del període d’al·legacions i després de ser negociat amb els sindicats, està pendent de ser remés al Consell Jurídic Consultiu.