Trobar un allotjament en l’interior valencià no és una tasca fàcil aquesta setmana. Qualsevol cercador d’allotjaments pot corroborar aquesta afirmació, ja que les reserves s’han disparat per a eixir de les ciutats aquest cap de setmana i l’ocupació, segons els hostalers, està prop del 100 %. Això respon, segons Hosbec, al fet que els xicotets allotjaments rurals «ofereixen una percepció de seguretat, lluny del bullici», com va assenyalar ahir el president de la patronal, Toni Mayor.

A l’allotjament rural La Presa de Colindón, prop de Chulilla, la seua gerent, Cristina, ho té clar: «Enguany ha sigut diferent, però per a millor». És un dels llocs que ha penjat el cartell de complet i creu que la gent «busca zones apartades i sense aglomeracions». Afirma que l’agost passat va ser el millor de tots quant a reserves i que es van superar les xifres dels anys en què no hi havia pandèmia.

“Sembla que la COVID-19 no ha afectat Chulilla en absolut, el turisme és el mateix que els anys anteriors”

En la mateixa localitat, El Pozo funciona com a restaurant i com a allotjament. En els dos camps, les xifres són més que satisfactòries: Carlos, al capdavant del restaurant, qualifica el cap de setmana de «fenomen». Va més enllà i afirma que «no estem notant la COVID-19 a Chulilla», perquè el turisme d’interior està funcionant malgrat les restriccions que s’han de complir en l’hostaleria, com la del 30 % de l’aforament. Com a l’hotel, coincideixen que el perfil de clients ha canviat i ara hi abunden famílies i parelles enfront dels grups d’amics i amigues.

La companya de Carlos, Violeta, s’encarrega de l’allotjament El Pozo. Assenyala un altre canvi de tendència: ara, les pernoctacions no solen durar més de dues nits, sinó que l’habitual és que els clients només se’n queden una. «Altres anys posàvem de requisit per a reservar en el pont un mínim de dues nits i aquesta vegada no ho hem fet», explica Violeta, ja que els turistes d’aquest pont són locals, valencians, per la qual cosa el desplaçament no és tan llarg com si viatjaren des d’una altra part d’Espanya.

Està tot reservat per al cap de setmana, malgrat que reconeix que la gent «té por» i busca escapades curtes per a distraure’s. El mateix succeeix a Vilasira Rooms&Wines, a Los Cojos (Requena), on està tot ocupat fins dilluns. La propietària, Ana, assegura que la mitjana està en les dues nits d’estada i les parelles és el perfil més comú.

Vilasira i El Cau dels Somnis tenen alguna cosa en comú: van obrir en 2020, l’any amb el pitjor pronòstic econòmic per a posar en marxa un negoci. No obstant això, tant Ana com Richard, propietari d’aquest allotjament al llogaret de La Cuevarruz, a la Serrania, coincideixen que han fet un any molt bo. «A l’agost, vam estar al 95 % d’ocupació», assegura Richard, que té reservats la meitat dels apartaments del complex i aparaulats l’altra meitat. «Tal com estan les coses, no podem queixar-nos», assegura.

El Bono Viatge, fonamental

En el cas de Rustikalpuente, també a la Serrania, el 50 % de les reserves arriben a través del Bono Viatge, el qual està propiciant que tant la tardor com l’hivern estiguen funcionant molt bé. «Tots els caps de setmana estem en una ocupació mitjana del 80 %», diu Mercedes, la gerent. En el cas de Juanjo, propietari de la casa rural La Antigua, a Chelva, té reservats tots els caps de setmana fins a febrer.

Ahir, l’Institut Nacional d’Estadística va fer públiques les dades relatives a ocupació turística extrahotelera, és a dir, la que es refereix a càmpings, cases rurals i apartaments. En concret, la C. Valenciana va ser la tercera que més turistes va perdre quant a ocupació d’apartaments turístics, amb una caiguda del 69,9 % respecte al mes d’octubre de 2019.