El Govern i les comunitats autònomes van acordar, al si de Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), limitar l’entrada i eixida a les comunitats i ciutats autònomes entre el 23 de desembre de 2020 i el 6 de gener de 2021, així com un màxim de 10 persones en les reunions, llevat que es tracte de persones que viuen en el mateix domicili i que no se superen dos grups de convivència com a màxim.

A més, en el document s’assenyala que en el període del Nadal 2020, les comunitats autònomes i ciutats autònomes faran efectiva la limitació de l’entrada i eixida en aquests territoris, excepte per a aquells desplaçaments, adequadament justificats, que es produïsquen per algun dels motius previstos en aquest article, així com per als desplaçaments a territoris que siguen lloc de residència habitual de familiars o afins del desplaçat, i sempre que es compliquen, en tot moment, els límits a la permanència de grups de persones que hi siguen aplicables.

Propparent és, per tant, la paraula clau per a saber què es pot fer aquest Nadal, marcat per la crisi del coronavirus.

Viatjar per Nadal: qui són els propparents.

Quan està permés viatjar per Nadal

Segons el decret d’estat d’alarma publicat en el BOE, amb data de finalització el pròxim 9 de maig de 2021, la mobilitat estarà permesa si es tracta de qüestions laborals, força major o ajuda o control d’una persona dependent. Entre el 23 de desembre i el 6 de gener, s’hi afig una situació excepcional en la qual es permetrà viatjar entre regions, una excepció que donarà la possibilitat a celebrar retrobaments de familiars i propparents.

“Tothom entén el que vol dir propparent: aquestes festes tenen un component molt especial i hem de permetre que un familiar o una persona molt pròxima, encara que no tinga un vincle familiar en el sentit tradicional però siga una persona amb la qual tenim una afectivitat especial, puguen estar junts aquests dies, però només això”.

Mesures per a aquest Nadal marcat per la pandèmia de coronavirus

- Limitació d’entrada i eixida entre comunitats autònomes: del 23 de desembre al 6 de gener, comunitats i ciutats autònomes, excepte Balears i Canàries, faran efectiva la limitació d’entrada i eixida excepte per a aquells desplaçaments ja justificats durant l’estat d’alarma, així com aquells “que siguen lloc de residència habitual de familiars o propparents del desplaçat”.

- Reunions amb familiars i propparents: els dinars i sopars nadalencs dels dies 24, 25 i 31 de desembre i de l’1 de gener queden condicionats al fet que no se supere el màxim de deu persones, llevat que es tracte de convivents; es recomana, en tot cas, que siguen membres del mateix grup de convivència.

- Limitació de la mobilitat nocturna: la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any, aquesta restricció començarà, a tot tardar, a les 1.30 hores, únicament per a permetre el retorn al domicili. En cap cas s’utilitzarà aquesta ampliació horària per a desplaçar-se a reunions socials.

- Esdeveniments nadalencs: es recomanen cavalcades estàtiques en llocs on s’hi puga controlar l’accés, campanades virtuals o retransmissions d’esdeveniments nadalencs per televisió o altres opcions telemàtiques. No estan permesos esdeveniments presencials amb una afluència elevada de públic, llevat que es garantisca el compliment de la nova normalitat per COVID-19 a Espanya.

- Centres residencials sociosanitaris: quan els residents facen una eixida més prolongada amb motiu de les celebracions nadalenques, aquestes han de quedar restringides a un únic domicili i mantenint una bambolla de convivència estable; quan tornen al centre, és aconsellable la realització d’una prova de diagnòstic d’infecció activa i, en els dies posteriors, s’extremaran les mesures de vigilància i prevenció.

- Tornada a casa d’estudiants: se’ls insta a limitar les interaccions socials i extremar les mesures de prevenció els 10 dies anteriors. Una vegada a casa, han de limitar els contactes, respectar la seua bambolla de convivència i interactuar sobretot a l’aire lliure en lloc de l’interior.

- Restauració i hostaleria: els establiments seguiran les normes d’aforament i de prevenció, així com la resta de restriccions vigents en cada comunitat. A l’interior es garantirà una adequada ventilació natural o mecànica.

- Comerç: es proposa organitzar les compres amb antelació per a evitar les grans aglomeracions en carrers i centres comercials, que hauran de respectar l’aforament previst.

- Via pública: afavorir un major ús de l’espai públic a l’aire lliure per a la ciutadania i la celebració d’esdeveniments culturals, activitats per a la infància o per a l’hostaleria i el comerç.

- Els esdeveniments esportius i culturals no es podran celebrar; es recomanen modalitats de participació virtual. Les activitats nadalenques tradicionals que es desenvolupen en cinemes, teatres, auditoris, carpes de circ o similar se celebraran respectant l’aforament previst a la comunitat.

- Celebracions religioses: les cerimònies en espais tancats seguiran les normes d’aforament establides en cada comunitat. Es recomana evitar els cants i usar música enregistrada, així com les mostres físiques de devoció o tradició (besos, contacte sobre imatges, escultures, etc.) i substituir-les per d’altres que no comporten risc sanitari.

La celebració d’esdeveniments religiosos, com ara la missa del gall, no serà obstacle per al compliment de la regulació relativa a la limitació de la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn. Es recomana oferir com a alternativa serveis telemàtics o per televisió.

- Transport: es trasllada a les administracions competents la conveniència d’augmentar la freqüència d’horaris del transport públic per a evitar les aglomeracions, a fi de garantir una ventilació adequada i el compliment de les mesures de prevenció, que inclouen no menjar i fer un ús correcte de la mascareta. No obstant això, sempre que siga possible, els desplaçaments és millor que es facen en transport a l’aire lliure.

- Coordinació: es recomana establir una coordinació efectiva amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i les federacions regionals de municipis per a informar de la situació epidemiològica i per a acordar mesures que possibiliten el gaudi d’unes celebracions nadalenques diferents per part de la ciutadania amb activitats a l’aire lliure.

- Reforçar els missatges sobre totes les mesures de prevenció, incloses les relacionades amb la ventilació i les activitats a l’aire lliure: mascareta, mans, metres, maximitzar ventilació i activitats a l’aire lliure, minimitzar el nombre de contactes i “em quede a casa en cas de símptomes, diagnòstic o contacte”).