L’ambient era estrany. Sense fotos de l’acte, sense faristols per a declaracions, amb una vintena de periodistes a la porta del Palau de la Generalitat com si la reunió, pública i coneguda, fora clandestina. Eren detalls que evidenciaven el cas estrany d’una cita que una part veia com a extraordinària i una altra, com a ordinària; que una demanava amb insistència i a la qual l’altra es resistia.

Ja ha passat. El cap del Consell i la vicepresidenta es van veure les cares durant quasi una hora i mitja. Van abordar un mes de desacords. Van acordar algunes mesures per a millorar la vida botànica. Però va quedar un regust estrany. Amarg. Com de pau sense convicció.

L’embolcall de la reunió convida a pensar en una fi de la crisi formal però no interioritzada. No va haver-hi abraçada, ni gest de complicitat públic. Només va comparéixer la vicepresidenta, Mónica Oltra, a la porta del Palau, per a resumir el resultat de la reunió, qualificar el clima com «de germanor» i assegurar que el Govern de coalició n’eixia «enfortit». Tot en un ambient fred.

Al cap del Consell ni se li va veure ni se li va escoltar. Es pot interpretar com una manera de marcar distàncies amb una situació que considerava innecessària. En l’equip de Ximo Puig donaven anit per productiva la reunió si serveix per a passar pàgina i tornar a posar el focus en la pandèmia i en una gestió que s’ha vist afectada per l’espectacularitat de la discrepància.

Compromís havia demanat més cogovernança, més participació en la presa de decisions sobre la pandèmia, i ix de la reunió d’ahir amb el compromís de convocatòria de la comissió interdepartamental de la taula d’actuació sobre el coronavirus, un òrgan del qual formen part Oltra i el vicepresident segon (i representant d’Unides Podem), a més de Puig, i amb la incorporació de dues de les seues conselleries al Centre de Coordinació Integrada d’Emergències (Cecopi). Seran Igualtat (la d’Oltra) i Educació (Vicent Marzà).

«Mai no és tard quan arriba», va assegurar la vicepresidenta, que va considerar importants els acords, perquè interessen «als homes, a les dones i als xiquets que viuen a la Comunitat».

La reunió de la comissió tindrà lloc abans del Nadal. Porta sense convocar-se des del 23 de març. Fonts de Presidència van afegir que és possible que hi siguen convidats els responsables d’altres departaments del Consell.

La cita tanca (el temps dirà si definitivament o de moment) un mes de desavinences entre els socis, el protagonisme de les quals ha girat entorn d’Oltra.

Algunes d’aquestes diferències van estar ahir sobre la taula, segons va poder saber aquest diari. La relació amb el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ja que el pressupost d’Igualtat va ser l’origen dels xocs, o el paper del vicepresident Rubén Martínez Dalmau van tractar-se en la conversa.

Oltra es va emportar ahir tota la visibilitat, just després d’una jornada en la qual Puig va tornar a tindre una notable repercussió mediàtica fora de la Comunitat Valenciana pel seu viatge a Catalunya i la seua proposta d’aliança mediterrània enfront de Madrid. Va ser com una síntesi de l’experiència d’aquesta pandèmia, amb la figura del president molt activa i present en l’opinió pública. Caldrà veure si la situació continua o si hi ha un protagonisme més compartit.

Ahir, la visibilitat va ser per a la líder de Compromís, després d’obtindre la reunió que feia setmanes que sol·licitava, i a la qual ella conferia certa formalitat, però que Presidència va intentar revestir de normalitat, com la visita qualsevol dia d’un conseller al Palau. Una cosa que és habitual, van assenyalar fonts de l’entorn de Puig.

Segons aquestes fonts, l’objectiu ara és que els focus passen ara de les discrepàncies a la gestió de la pandèmia, que ix desgastada d’aquest episodi després que altres comunitats la posaren com a exemple.

Oltra també va posar l’accent ahir en la lluita contra el coronavirus com l’eix de la reunió amb el president. «El més important és la pandèmia i la situació de sofriment col·lectiu», va dir. «No podem oblidar que cada dia en aquest país està morint gent», va recalcar.

La vicepresidenta va cridar, així, a «posar tota la intel·ligència col·lectiva d’aquest govern al servei d’una gestió que protegisca la salut i la vida». «No és poca cosa preservar la salut dels xiquets i dels més vulnerables: els majors i les persones dependents», va dir.

«Tot el govern ens hem de conjurar per trobar una solució a la crisi com més prompte millor», va destacar. I va recordar que la comissió interdepartamental fa «molts mesos que no es reuneix».

Va reconéixer que havia demanat, «en alguna ocasió», que es reprenguera la interdepartamental, però la gestió de la pandèmia és difícil, «especialment en la Conselleria de Sanitat». També va insinuar que havia sol·licitat l’entrada del seu departament en el Cecopi des de març, quan depenia de Delegació de Govern. Ho aconsegueix ara, més de sis mesos després.

En tot cas, va defensar que sempre han tractat de treballar per a millorar l’acció col·lectiva del govern i la cogovernança del Govern PSPV-Compromís-Unides Podem. «Hem coincidit tant el president com jo que cal avançar en aquests espais d’encontre», va remarcar.

En la seua opinió, el tripartit eixirà, «de segur», reforçat d’aquesta reunió, «sens dubte», a més de destacar que aquesta va transcórrer «en el clima que caracteritza el Botànic d’encontre i d’agermanament».

La disputa pel pressupost d’Igualtat l’últim dia d’octubre va obrir un serial de desavinences que va tindre el seu moment més crític quan Oltra, en el seu paper de portaveu del Consell, va discrepar de les mesures de restricció que estaven presentant Puig i la titular de Sanitat.

El xoc ha donat per a qüestionar la cogovernança durant la pandèmia i Oltra n’ix, si és que aquest ha finalitzat, amb el suport del grup parlamentari de Compromís.

Està per veure si l’estratègia d’unitat amb l’oposició i agents socials que s’ha aconseguit en els acords de reconstrucció ix danyada o té marge per a sobreviure si els socis de l’esquerra valenciana tanquen aquest capítol de desavinences. En la pràctica, el Botànic ha pactat els pressupostos per sisé any consecutiu, cosa que no han aconseguit altres coalicions.