El castell de Dénia està constret per unes muralles, però l’extensa història d’aquest lloc (en el segle X, època califal, s’hi va alçar la primera alcassaba) converteix en infinites les seues possibles visites. A més, la fortalesa ha recuperat ara 2.000 metres quadrats, els del Verger Alt.

Abans, aquesta part, engolida pels pins, estava tancada al públic. Caminar per allà era perillós.

Per fi, pot visitar-se. A més, atés que s’ha eliminat l’embull de pins, aquest flanc del castell que mira a la mar, en el qual destaquen les estructures defensives d’època renaixentista, resulta totalment visible des de la façana marítima.

Els arquitectes Julián Esteban Chapapría i Elisa Moliner i l’arqueòleg municipal, Josep Gisbert, han explicat hui en què han consistit les obres per a recuperar i fer visitable el Verger Alt. Les ha dutes a terme l’empresa de patrimoni Arpa. I han costat 500.000 euros. La Generalitat ha aportat la meitat d’aquests diners, per mitjà del FEDER.

Gisbert ha recordat que tot aquest espai, dominat per la magnífica Torre d’en Mig, allotjava habitatges de tipus andalusí en el segle XII i a principis del XIII. Hi queden els vestigis de les arquitectures defensives renaixentistes del segle XVI. Però Felip III, el rei que va viatjar tres vegades a Dénia entre 1599 i 1604, va voler que aquesta part del castell es convertira en un gran i aromàtic jardí. No va arribar a conéixer-lo, ja que la seua mort va frustrar una quarta visita. Però el jardí sí que es va crear amb murta del Montgó, tarongers, poncilers de Mallorca, rosers i alfàbegues. Hi emanava una fragància sublim.

L’arquitecte Julián Esteban Chapapría explica els detalls d’aquests treballs de rehabilitació patrimonial A. P. F.

En la guerra de Successió, aquest flanc va patir el setge brutal de les tropes borbòniques.

Ara s’hi col·locaran plafons per a explicar totes les arquitectures singulars d’aquesta part del castell i la història del Verger Alt. Gisbert ha avançat que també es recuperaran les espècies botàniques d’aquell magnífic jardí que Felip III no va arribar a conéixer.

A aquesta part del castell s’accedeix per una porta rehabilitada. Hi quedaven els brancals de pedra. Sobre aquests, s’ha rematat la porta amb rajoles d’argila. També es pot passejar ara per l’adarb que discorre al costat d’uns preciosos merlets amb un remat piramidal.

La porta des de la qual s’accedeix al Verger Alt A. P. F.

En un futur, quan també es recupere el Verger Baix, es reobrirà el Portal del Galliner i es podrà entrar al castell i a aquesta part de la Torre d’en Mig, el Portal del Socors i el Verger Baix i Alt des del barri mariner de Baix la Mar. Tot arribarà.

El director general d’Administració Local, Antoni Such, ha visitat hui el castell i ha anunciat que l’any que ve eixirà una nova convocatòria de fons FEDER. L’Ajuntament de Dénia també ha demanat entrar en l’1 % cultural del Ministeri de Foment. L’alcalde, Vicent Grimalt, ha assegurat que es continuaran duent a terme projectes de patrimoni en aquest castell d’història infinita.