Si el fantasma del Nadal passat s’apareguera davant d’un contemporani Ebenezer Scrooge, el primer que faria seria rascar-se la butxaca. El protagonista de l’obra de Dickens li contaria al sorprés esperit que la cistella nadalenca no deixa de pujar per molt que l’economia mundial arrossegue números negatius, un fet que no agrada a ningú. Menys a un personatge descrit com a avar.

L’informe de la primera presa de l’observatori de preus de l’OCU indicava ahir una pujada mitjana dels preus d’un 1,1 %, «encara que la tendència general és la contenció». L’anàlisi s’ha fet als supermercats de sis ciutats espanyoles, entre les quals hi ha València, i en mercats municipals, com el Mercat Central.

L’estudi, a més, fa un seguiment de l’evolució de 15 productes típics d’aquestes festes. La conclusió que deixa és que el que fa cinc anys podria formar part del menú de la nit de Nadal, serà un luxe en aquest 2020 o, almenys, una despesa extra. D’aquests, el besuc i les angules són els dos aliments que més han augmentat de preu respecte a la llista de la compra de 2015.

Així, el fantasma del Nadal passat podria haver comprat el besuc per menys de la meitat dels 41 euros el quilo actuals i haver sumat al carret quasi el doble d’angules pel mateix preu que fa cinc anys. Això sí, aquests dos productes experimenten una gran diferència en l’evolució des de l’any passat: mentre que el besuc baixa un 12 % dels 46 euros el quilo de l’any passat, les angules han pujat quasi un 40 %. Percebe, lluç i ostres també experimenten grans pujades.

Des de la Unió de Persones Consumidores de la Comunitat Valenciana, el secretari general, Vicente Inglada, lamentava que, en temps de crisi sanitària i econòmica, «sempre ix perdent la butxaca del consumidor» i es mostrava «preocupat» per l’increment dels preus i la possible pèrdua de qualitat del producte. «Hi ha molt de producte en estoc que es vol vendre com siga», indica. Inglada recomana «no endeutar-se de manera innecessària» i aconsella «comprar i congelar».