Les farmàcies valencianes —només algunes— començaran a rebre durant aquesta setmana i amb unitats molt limitades el primer test ràpid de detecció d’anticossos de coronavirus, el primer que es comercialitza per a la venda al públic, encara que, això sí, només amb recepta mèdica.

Així ho van confirmar ahir fonts del Col·legi Oficial de Farmacèutics de València (Micof) després que la cooperativa de distribució de productes farmacèutics i sanitaris, Cofares, avançarà dissabte que havia començat a Espanya la distribució de dos tipus diferents d’autotests COVID: Prima Autotest AC COVID-19 de Primalab i Biosynex Autotest AC COVID-19 de Biosynex Swiss.

Els dos tests detecten anticossos, és a dir, si hem estat exposats a la infecció i hem desenvolupat immunoglobulines, anticossos enfront del coronavirus SARS-CoV-19, amb una fiabilitat superior al 90 %, segons proclamen els desenvolupadors. A més, la prova —amb un cost d’uns 25 euros— es fa en qüestió de 10 minuts només amb una punxada en el tou del dit i aplicant la sang en un dispositiu similar al d’una prova d’embaràs, la qual cosa facilita que u mateix puga fer-se la prova.

El test, però, no detecta si el virus està en aquest moment en el nostre cos, com sí que ho fan altres mètodes de diagnòstic com les PCR o, fins i tot, els tests ràpids d’antígens, la qual cosa deixa un marge d’utilitat «bastant estret», ja que no serien vàlids per a localitzar persones amb la infecció activa, només per a saber si s’ha passat la COVID o no.

Autotest de COVID a les farmàcies

Aquest és, precisament, el principal «però» que els experts li posen a aquests tests. «Crec que l’arribada d’aquests tests a les farmàcies no hi aportarà molt, en realitat. No resultaran molt útils», assegurava ahir l’especialista en Salut Pública, Juan Antonio Sanz, i tot perquè els anticossos apareixen un temps després que la infecció haja començat.

Els anticossos que detecta el test són de dos tipus: les immunoglobulines M i les G. En principi, les primeres (IgM) detecten els anticossos que es generen uns dies després de començar la infecció i poder contagiar, i les segones (IgG) són un altre tipus d’anticossos que guarden la «memòria» del virus.

«Si tenim una IgM negativa i una IgG positiva és que hem passat el virus fa temps —explica Sanz— però el fet de tindre una IgM positiva i una IgG negativa no ens assegura que la infecció estiga en aquest moment activa, caldria fer una PCR, perquè, a més que la interpretació d’aquesta mena de proves presenta moltes dificultats, els resultats que obtenim d’IgM, fins i tot en laboratori, no són concloents».

Assaciar la curiositat

És per això que, segons Sanz, aquest tipus d’autotest quedarà més prompte com un recurs «a la carta» per a «assaciar la curiositat de saber si hem passat el virus», però no per a detectar realment infectats.

Els laboratoris Primalab així ho expliquen en el seu web, en el qual asseguren que els anticossos IgM i IgG «apareixen en el plasma dels individus infectats des d’uns pocs dies després fins més de dues setmanes després d’aparéixer els símptomes; per aquesta raó, aquests tests són una eina essencial per a controlar tant els asimptomàtics, que hagen pogut estar exposats al virus recentment, com per a investigacions de seroprevalença».

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va insistir ahir en aquesta idea i va assegurar que aquests autotests «no són un passaport de seguretat absoluta i no ens eximeixen de prendre mesures de prevenció».

A més, no qualsevol podrà anar a la farmàcia i fer-se amb el test. Des del Col·legi de Farmacèutics han insistit a recordar que a la prova només es tindrà accés si un metge així ho demana i expedeix una recepta, «i, per descomptat, si hi ha símptomes compatibles, el metge derivarà el pacient a fer-se una PCR, no a la farmàcia», apunta Juan Antonio Sanz.

Dels dos tests d’anticossos que poden comercialitzar-se, el primer que arribarà a les farmàcies serà el de Primalab, però només a aquelles que ho hagen sol·licitat, que treballen amb Cofares i en unitats molt limitades, a penes dues. A partir del 20 de desembre, s’espera que se’n puga distribuir la resta i que comence la distribució del test Biosynex, que té unes característiques similars.