L’evidència més palpable que Canals no tindrà festes enguany (en realitat, el gener de 2021) és l’absència del combustible indispensable de la seua monumental foguera. Tal dia com hui, la plaça Major hauria d’haver començat el dia repleta d’enormes pins arrossegats la nit anterior des de diversos paratges del terme i tirats per cavalls, com mana la tradició. Però la històrica entrà de la primera soca, acte simbòlic a més no poder i que anuncia la proximitat de les festes de Sant Antoni Abat, no s’ha dut a terme. L’absència de la soca anticipa que, en realitat, no serà aquest l’únic esdeveniment que caiga del calendari, ja que no hi haurà foguera ni festes patronals.

Aquest diari ja va avançar l’11 de juliol que el gener de 2021 no hi hauria festers (ni cuiros, ni bandera, ni festera de gràcia), tenint en compte que la situació sanitària, tal vegada, no permetria encara unes celebracions massives o que les prèvies, que ja tenen lloc a l’estiu, estarien molt condicionades. Es va acordar que els festers d’aquest any passarien a ser-ho del següent: el 2022. I, així, successivament, perquè a Canals hi ha festers assignats fins a l’any 2055. No obstant això, ens trobàvem en plena desescalada i hi regnava un cert optimisme. Per això, l’Ajuntament de Canals va anunciar que assumia l’organització dels festejos i que quasi amb tota probabilitat, si no grans fastos, almenys la foguera estava garantida.

Ahir, però, en manifestacions a Levante-EMV, l’alcaldessa, Mai Castells, va dissipar qualsevol dubte. «No hi haurà foguera, ni tampoc festejos», va sentenciar. L’única cosa que va admetre és que, a l’estil de moltes altres localitats que han suspés les seues festes aquest estiu, sí que es podria organitzar «algun xicotet acte simbòlic que més endavant anunciarem». Però està descartat que siga algun acte participatiu. «I, per descomptat, foguera no n’hi haurà», va recalcar.

Canals —igual que Bocairent, que va celebrar els seus matiners Moros i Cristians el primer cap de setmana de febrer— podia haver sigut un dels poquíssims municipis que va celebrar en plenitud les seues festes en 2020 i que, en cas d’haver millorat la situació sense una segona onada de contagis per coronavirus, haguera albergat amb normalitat les de 2021, és a dir, sense cap exercici en blanc. La situació feia presagiar, al maig i al juny, que així seria. Però no només van encertar els festers a postergar el seu regnat a 2022, sinó que la recrudescència de la crisi sanitària fa que aquesta possibilitat siga, ara com ara, del tot inviable. Ni tan sols si disminuïra de manera extraordinària el nivell de contagis. Màximament quan Canals, en dues ocasions, ha patit importants brots i ha patit restriccions sanitàries pròximes al confinament, recorden.

Tampoc Fira de Setembre

«La seguretat és el primer i així ho tenim assumit tots. Si la situació millorara molt, i sempre dins del que se’ns permeta, farem algun acte simbòlic. Però no seran les festes», va insistir ahir l’alcaldessa. Cal recordar, d’altra banda, que la millora de la situació va fer que, a l’agost, s’anunciara que la Fira de Setembre sí que es duria a terme, encara que amb una retallada en el nombre d’actes. L’empitjorament de la pandèmia va segar per complet aquella possibilitat i tampoc va poder haver-hi fira.