L’empresa xativina Los Cervecéuticos, especialitzada en les anomenades cerveses d’autor, acaba de llançar-ne ara una que homenatja la Ribera del Xúquer. I quin millor producte representatiu d’aquesta zona que el caqui, el cultiu que s’obri pas entre els tarongers i la comercialització del qual ha aconseguit una denominació d’origen que lliga el producte a la comarca. Ara podrà beure’s i formar part de l’aperitiu en lloc de les postres.

La indústria artesanal de Xàtiva que ha convertit el caqui en un líquid sosté que es tracta d’«una cervesa amb tota l’exuberància de l’estil IPA, de llúpol i afruitada, però amb un caràcter amable com el que li dona el caqui de la Ribera», apunten des de la productora de Xàtiva.

La matèria base és el caqui, però no es tracta del producte convencional que pot trobar-se en les prestatgeries dels supermercats, sinó que, per a l’elaboració de la cervesa, s’ha triat un caqui cultivat igualment a la Ribera, però que no ha sigut sotmés al tractament que lleva l’astringència que té la fruita tradicional.

Ho explica un dels impulsors de la idea, José Vicente Jordán: «Utilitzem només les peces collides amb una tècnica natural mil·lenària japonesa que, hui dia, ja es treballa també a la Ribera». I afigen: «El producte que s’obté és un dessecant de la fruita mateixa, el caqui, confitada naturalment i molt suau. Això és el que aporta la suavitat i l’amabilitat a aquesta classe de cervesa, apta per a tothom», concreta Juan Vicente Jordán, director de Los Cervecéuticos.

Aquesta vegada, igual que van fer amb la figa de pala i el meló d’Alger, els dos últims sabors que han afegit a la seua línia de producció, intenten traslladar a la cervesa «la visió pròpia de la tardor i de l’hivern valencians». Es van decidir per la fruita de la Ribera per la vinculació familiar de Jordán a Alzira, que es converteix «en el punt de partida d’aquesta història, tan de la terreta, amb el caqui de la Ribera com a conductor i la cervesa com a resultat final», expliquen.

Los Cervecéuticos han anunciat que la producció ja està en marxa i que esperen donar difusió a aquesta nova línia durant les pròximes festes nadalenques.