Una discussió prèvia entre les parelles de la víctima i del presumpte agressor per una qüestió banal com és el soroll va acabar en una palissa mortal el març de 2019 al barri paterner de la Coma, en la qual va perdre la vida Joaquín Mir Vilches, i per la qual, ara, el seu presumpte assassí s’enfronta a una petició de pena de 25 anys de presó. El fiscal aprecia que els fets són constitutius d’un delicte d’assassinat, ja que hi aprecia les circumstàncies de traïdoria —la víctima no va tindre cap oportunitat de defensar-se— i d’acarnissament —atés que va causar-li «un mal absolutament gratuït que va augmentar de manera intencionada el seu dolor»—.

Un jurat popular serà l’encarregat de decidir, a partir de dilluns, la responsabilitat penal de l’acusat, Francisco José B. D., de 34 anys. La seua defensa tractarà d’acreditar que la mort no es va produir com a conseqüència directa de la brutal palissa que va rebre la víctima, sinó per la patologia coronària prèvia que aquest patia.

La nit de l’11 de març de 2019, el processat estava esperant el seu veí en el portal del seu domicili, al barri de la Coma de Paterna, ja que, hores abans, la dona de la víctima li havia recriminat a l’esposa de l’acusat que parlara amb la veu massa alta de bon matí. «La situació era tensa entre les dues famílies», remarca el fiscal en el seu escrit. Així, quan Joaquín tornava de comprar amb la seua dona i el seu fill de 16 anys, l’acusat el va cridar de manera amenaçadora i, «sense donar-li temps a reaccionar ni oportunitat de defensar-se», va començar a propinar-li colps i punyades a l’estómac i el rostre.

A causa de la «brutalitat de la palissa», segons incideix la Fiscalia, la víctima va caure agenollat a terra, semiinconscient, i amb la cara tacada de sang, «situació que va aprofitar l’acusat per a continuar pegant-li», amb patades al pit i a la cara. El fiscal aprecia que hi hagué acarnissament, ja que l’agressor li va causar un «mal absolutament gratuït, que va augmentar de manera intencionada el seu dolor, sense importar-li les conseqüències de la seua acció». Joaquín Mir va morir en l’ambulància quan era traslladat a l’hospital com a conseqüència dels «nombrosos i violents colps que va rebre i que li van causar un traumatisme toràcic de conseqüències fatals».