L’arribada de quasi mig miler de migrants africans a València i Alacant en un termini de poc més d’una setmana —tots ells procedents de Canàries, on la pressió migratòria il·legal té al límit la capacitat d’atenció i d’acolliment— ha obligat el Ministeri de l’Interior, d’una banda, a instar la Policia Nacional a prioritzar les investigacions per a detectar i tallar l’origen d’aquests viatges “organitzats”; i, d’altra banda, a muntar dispositius per a controlar l’arribada de grups migratoris nous.

En aquest sentit, fonts policials consultades per Levante-EMV han confirmat l’existència d’una instrucció interna enviada per la Direcció General de la Policia a la Prefectura Superior de València —també a altres—, en la qual s’insta a posar en marxa els desplegaments necessaris per a fer front a l’arribada imminent de més grups de migrants per via aèria a l’aeroport de Manises, procedents de diferents aeròdroms canaris.

En concret, Interior ha alertat la Prefectura de València de l’arribada de cinc vols, entre les 12.35 hores de hui, divendres, i les 23.10 hores del diumenge 13 de desembre. Aquests cinc vols se sumen als huit que van arribar a l’aeroport de Manises entre el dissabte 6 i el dimarts 8, en els quals van arribar, des de tres aeroports canaris, més de 300 migrants que havien arribat en l’últim mes a les illes en piragües, dins de l’enorme onada migratòria que rep l’arxipèlag des d’abans de l’estiu, coincidint amb la fi del primer estat d’alarma.

L’arribada d’aquests més de 300 migrants africans —tant magrebins com subsaharians— a València i de més de 100 a Alacant —que s’uneixen als que havien arribat, en setmanes anteriors, a Granada, Euskadi o Astúries, per exemple— ha disparat les alarmes, ja que sembla casualitat que tots viatgen amb documents, vols i destinacions quasi idèntiques dins de la Península.

Davant d’aquesta situació, s’obrin diverses possibilitats. La primera, la que defensa Interior, que tracta d’allunyar el fantasma que es tracta de viatges organitzats de manera soterrada pel Govern central per a alleugerir la pressió migratòria sobre les Illes Canàries, segons la qual «cada u es paga el seu viatge perquè res els impedeix moure’s dins del territori nacional», excepte les restriccions sanitàries.

La segona, que siguen les ONG, amb Creu Roja al capdavant —és l’organització que té concedida l’atenció als migrants que arriben en situació irregular a les costes espanyoles— qui estiga sufragant les despeses d’aquest salt des de les Canàries cap a la Península. Però també aquestes organitzacions neguen estar darrere dels viatges amb avió.

I n’hi ha una tercera: que hi haja màfies que estiguen donant cobertura als migrants a canvi de diners. De fet, agents de les brigades d’Estrangeria i Fronteres de les prefectures de Policia de Tenerife i de Las Palmas han alertat els seus superiors, que han llançat un avís a les unitats contra les xarxes d’immigració i de falsificació (Ucrif), entre les quals hi ha la de València, de l’existència de màfies que faciliten documentació falsa i empadronaments ficticis en municipis canaris als immigrants que hi arriben en piragües, perquè puguen comprar vols cap a la Península sense alçar sospites.

Fonts policials consultades per aquest diari han confirmat la sospita que «òbviament, es tracta de viatges organitzats i no espontanis», atesa la coincidència espaciotemporal d’aquests desplaçaments i la manera de fer-los.

En dos hospitals de València

L’últim vol, abans del que hi havia previst per a aquest matí, és el que hi va arribar dimarts. Agents d’Estrangeria de la Policia Nacional esperaven l’arribada dels migrants per a comprovar que no tingueren comptes pendents amb la justícia, ja que se suposa que el control d’immigració ja l’havien passat quan arribaren en piragua a les costes canàries.

I, encara que és cert que la majoria dels 16 detinguts ho van ser per portar documentació falsificada, els policies van comprovar amb sorpresa que a diversos d’ells no se’ls havia incoat el preceptiu expedient d’expulsió. Els 16 van ser sotmesos a proves PCR, que van revelar que dos d’ells eren positius en COVID-19, la qual cosa va obligar a posar en marxa el protocol sanitari.

Els 16 van ser traslladats als calabossos del complex policial de Sapadors —el CIE roman tancat des de fa un mes—, però separats entre si i de la resta de detinguts, precisament en atenció a l’aïllament imposat per l’existència dels dos contagiats. A més del protocol anti-COVID, dependent de la Conselleria de Sanitat, pel qual inicialment anaven a ser traslladats Alacant —els dos positius, a un hospital; i, la resta, al de campanya, tots dos a la capital alacantina—, la Delegació del Govern va activar el d’immigració. Després de diverses hores d’espera a Sapadors, finalment l’autoritat judicial encarregada del cas va decidir que prevalguera la protecció sanitària, per la qual cosa va establir que compliren la quarantena obligatòria a València, en comptes d’Alacant.

Així, al matí, van ser traslladats els dos positius en sengles ambulàncies a un hospital de València; i, a la vesprada, va ser la Policia Nacional qui va portar els 14 restants en furgons a un altre centre sanitari de la ciutat. Els 16 romandran confinats en tots dos hospitals, que Levante-EMV no revela per a preservar la intimitat dels migrants, i una vegada que reben l’alta mèdica, continuaran els tràmits administratius i els penals per a aquells que portaven documentació falsificada.