El judici contra una xarxa que introduïa haixix i telèfons mòbils al centre penitenciari de Picassent per a vendre’ls, posteriorment, entre els interns, amb la col·laboració indispensable d’un funcionari de presons que cobrava entre 500 i 800 euros per cada motxilla que aconseguia portar als interns encarregats de distribuir-los, s’ha saldat finalment amb penes molt inferiors a les que inicialment havia sol·licitat el Ministeri Fiscal després d’arribar ahir a un acord de conformitat en el qual onze dels acusats, entre ells el funcionari d’Institucions Penitenciàries i els capitostos de l’organització, van reconéixer els fets.

La secció quarta de l’Audiència Provincial de València va dictar sentència in voce i condemna a quatre anys de presó el funcionari de l’establiment penitenciari de Picassent pels delictes de suborn, contra la salut pública i pertinença a grup criminal.

Per a la resta dels acusats, les penes imposades van des dels tres anys i mig de presó per als dos presumptes caps del grup, defensats pels lletrats Andrés Zapata i Juan Molpeceres, fins als nou mesos de presó per als pares d’un d’ells, que es trobava pres i era l’encarregat de vendre i distribuir els telèfons i la droga a altres interns dins de la presó. Així mateix, per a un processat que no va acudir al judici, i l’únic que, per tant, no va arribar a un acord de conformitat, el fiscal va sol·licitar que se n’ordene la cerca i detenció.

Segons ha quedat provat, el funcionari d’Institucions Penitenciàries, condemnat a quatre anys de presó dels dotze anys i mig que sol·licitava el fiscal, aprofitava el seu treball a l’establiment penitenciari de Picassent per a introduir haixix i telèfons mòbils al centre esmentat, «a canvi de diners i amb un incompliment clar dels seus deures legals i constitucionals».

L’exparella sentimental d’un dels presos que liderava aquesta xarxa de tràfic de drogues, desmantellada per agents antinarcòtics de l’EDOA de la Guàrdia Civil l’octubre de 2015, era l’encarregada de reunir-se al carrer amb el funcionari ara condemnat per a entregar-li la mercaderia, en una motxilla, que aquest havia d’introduir posteriorment al centre penitenciari. L’acusada, defensada per la lletrada Sonia García, ha sigut condemnada a un any i mig de presó dels huit als quals s’enfrontava.

A una altra de les acusades que actuava d’enllaç fora de presó per a facilitar la droga, representada per l’advocada Claudia Vivas, del despatx de Vicente Monzó, també se li va rebaixar la pena a un any i deu mesos. En la majoria dels casos, atés que les penes són inferiors als dos anys, s’ha sol·licitat la suspensió del compliment d’aquestes, excepte en aquells acusats que tenen antecedents vigents.

Entre 500 i 800 € per motxilla

Aquesta organització dedicada a la introducció de droga i telèfons mòbils a la presó, que va actuar entre 2014 i 2015, es distribuïa en tres grups i utilitzava, entre altres mètodes, els vis a vis amb els interns per a poder introduir les substàncies il·legals i els terminals al centre penitenciari. Així mateix, comptaven amb la col·laboració del funcionari de presons ara condemnat. Per cada motxilla que el funcionari públic introduïa al centre penitenciari, aquest cobrava entre 500 euros (pels telèfons mòbils) i 800 (si la mercaderia era haixix).

Les investigacions de la Guàrdia Civil van permetre destapar aquesta trama de tràfic de drogues i, l’octubre de 2015, van interceptar una de les motxilles després d’una entrega. En aquesta, hi havia deu telèfons mòbils, carregadors i haixix valorat en 5.370 euros. En els registres domiciliaris de diversos dels acusats també es va trobar droga, així com telèfons en les cel·les de quatre dels presos condemnats.