El Govern local d’Almoines ha arribat al límit. Està fart dels actes vandàlics que costen molts diners a les arques públiques. Per això, com ahir va confirmar a Levante-EMV l’alcalde Joan Cardona, l’Ajuntament ja ha iniciat els tràmits per a instal·lar càmeres de seguretat en diferents punts de la localitat. El primer objectiu és poder identificar les persones que causen danys al mobiliari urbà o que hi duen a terme accions incíviques, com no utilitzar correctament els contenidors, fer abocaments incontrolats als carrers de la ciutat o, per exemple, robar coure, com va ocórrer fa uns dies, fet que va deixar el 25 % de la via pública completament a les fosques.

En segon lloc, el que pretén aquesta mesura és causar un efecte dissuasiu en aquelles persones a les quals els passe pel cap dur a terme algun acte vandàlic en elements del municipi. En concret, el consistori compta amb un projecte per a instal·lar entre 18 i 20 càmeres en tot el nucli urbà per a evitar no només aquesta classe d’actes que causen danys al mobiliari urbà del municipi, sinó també la troballa d’andròmines i enderrocs, el control de la seguretat als carrers i del trànsit i altres qüestions que preocupen el Govern local d’Units x Almoines. Alguns dels punts on s’instal·laran les càmeres són el col·legi nou i el vell, el polígon industrial o la carretera.

Joan Cardona detallava que la Policia Local del municipi ja té l’informe redactat en el qual es justifica el motiu pel qual cada càmera ha d’anar instal·lada en cada lloc concret. Aquesta proposta s’enviarà a la Delegació del Govern, que és la que ha d’autoritzar, o no, la col·locació d’aquests dispositius.

I és que la instal·lació de càmeres de seguretat està molt regulada per la llei per qüestions de protecció de dades i dret a la intimitat, per la qual cosa la Delegació del Govern ha d’estudiar molt bé els motius pels quals un ajuntament pretén instal·lar càmeres per a vigilar els carrers.

L’Ajuntament d’Almoines vol posar l’accent especialment en aquells punts del municipi que estan més ocults. «A part dels danys que es causen en el mobiliari urbà, hi ha el tema de les deixalles. Pel carrer han aparegut vàters, somiers, matalassos, televisors i altres estris», explicava Joan Cardona.

Però el que ha acabat amb la paciència del Govern local és l’acte vandàlic que ha patit l’espai d’oci que hi ha al costat del riu Serpis. El passat cap de setmana, algú es «divertia» arrancant la porta i l’aixeta d’un xicotet bany que no feia ni una setmana que s’havia construït. L’obra, amb un cost de 10.000 euros, ha sigut sufragada amb una ajuda de la Diputació de València i, segons explica el consistori, es tracta d’un projecte que s’ha gestat i s’ha executat en quatre anys. Aquests treballs també incloïen la instal·lació d’un tancat a la zona de barbacoa, que ara està clausurada a causa de les restriccions de la COVID.

Des del consistori assenyalen que aquesta classe d’accions «no representen» els veïns d’Almoines i demanen col·laboració a tots aquells que hagen pogut veure alguna cosa perquè ho facen saber a les autoritats i, així, aquestes puguen actuar en conseqüència. Aquesta classe d’actuacions costen molts diners, que ixen de la butxaca de tots els contribuents, és a dir, dels veïns i de les veïnes d’Almoines.

Cada vegada són més els municipis que es farten d’aquests actes vandàlics, cada vegada més habituals. Ajuntaments com Benifairó o Tavernes de la Valldigna ho han denunciat públicament en reiterades ocasions. La capital vallera va arribar a col·locar el preu de cada element de mobiliari per a conscienciar la gent. Simat, per la seua banda, ha decidit deixar de reparar aquells elements que hagen sigut destrossats en actes vandàlics, perquè, d’aquesta manera, els veïns i les veïnes es consciencien de quina pot ser la situació si se segueix amb aquesta actitud, és a dir, acabar no tenint res. Fa uns dies, l’Ajuntament de Beniarjó denunciava l’aparició de mobles i d’electrodomèstics tirats pel carrer, la recollida dels quals acaba generant molts costos al consistori.