Fa tres dies que Francisca i els seus quatre fills haurien d’estar fora de l’habitatge social en el qual viuen, propietat de l’Ajuntament de València. La dona, però, ni ha entregat les claus ni pensa fer-ho, fins que no dispose d’una alternativa residencial. «On vaig amb els meus quatre fills? Sembla que s’hagen oblidat que hi ha una pandèmia. Em diuen que entregue les claus però, insistisc, on me’n vaig? Baix d’un pont? Torne a les barraques de les quals vaig eixir quan era una xiqueta perquè es crien allí els meus fills? I això que parlem de l’Ajuntament i de la Regidoria de Serveis Socials. Demane un acord perquè no vull més misèria». Francisca va contar el seu cas ahir en Levante-EMV, però el seu desnonament no és l’únic que té previst l’Ajuntament de València. A més del desallotjament de Francisca i la seua família, la Regidoria de Serveis Socials que dirigeix Isabel Lozano té previstos 14 desnonaments més (i cinc noves adjudicacions), segons consta en un informe del servei d’integració, programes d’inserció laboral i programes d’accés a l’habitatge municipal.

La setmana passada, es va aprovar, en Junta de Govern Local, un informe de la Regidoria de Serveis Socials amb diverses propostes per a reordenar una part del parc públic d’habitatges municipals. La primera proposta determina quines famílies han resultat adjudicatàries de cinc pisos socials que hi ha disponibles, tal com va avançar la setmana passada aquest diari.

No obstant això, la resta de propostes de l’informe —a excepció d’una permuta d’habitatge— no són d’adjudicació, sinó de finalització del contracte, la qual cosa suposa que 14 famílies vulnerables se n’aniran al carrer perquè aquests mateixos pisos es destinen «a altres famílies que es troben en el punt de partida d’aquelles que ja han sigut objecte del projecte d’intervenció tècnica». El seu temps, doncs, ja s’ha acabat. D’aquesta manera, «per compliment de termini», hi ha set famílies afectades; «per incompliment del contracte d’arrendament i per compliment del termini», hi ha dos casos més; i, per «incompliment del contracte d’arrendament i de l’annex (que implica complir els plans d’inserció)», hi ha tres famílies més. Finalment, l’expedient informa sobre l’aprovació d’accions legals «encaminades a recuperar la possessió dels habitatges», una mesura que afecta tres famílies, entre les quals s’inclou la de Francisca. En total, 15 famílies afectades en el mateix expedient.

Reaccions

El pis on viu Francisca es va adjudicar a la seua mare, que va morir el mes de març passat. La dona demana al consistori que li subrogue el contracte, però, de moment, seran els serveis jurídics municipals els que decidiran què es fa en aquest cas concret. I les primeres reaccions no van tardar a arribar.

La regidora del PP, Marta Torrado, no ha dubtat a exigir-li al Govern local que «paralitze» el desallotjament de la família de Francisca i «hi busque una solució definitiva per a no deixar la família al carrer o que hagen de tornar a les barraques on vivien fa 20 anys». Torrado va voler recordar unes declaracions de l’alcalde Joan Ribó «en les quals deia que València seria una ciutat lliure de desnonaments i ara és el Govern municipal mateix, per mitjà de Serveis Socials, el que deixarà una jove amb quatre fills xicotets al carrer».

Per això, tant per al cas particular de Francisca com per a la resta de desallotjaments previstos, Torrado exigeix «que cada un d’aquests casos s’estudie des de Serveis Socials per a buscar-hi alternatives abans de desallotjar famílies que necessiten l’ajuda municipal per a no quedar-se al carrer».

De famílies que no compleixen a famílies molt necessitades

La regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de València, Isabel Lozano, ha justificat els desnonaments «davant de la situació límit per la qual estan passant algunes famílies als assentaments de la ciutat, més ara en situació de pandèmia». «Des de l’Ajuntament, no podem romandre amb els ulls tancats davant d’aquestes famílies, les més vulnerables de la ciutat; sense cap dubte, hem d’actuar per a facilitar-los una alternativa per a viure». Per això, continua Lozano, «recuperarem aquells habitatges socials en els quals s’han estat incomplint de manera reiterada les condicions de permanència en el programa, que planteja lloguers mensuals de 40 a 100 euros, juntament amb el compromís d’acompanyament integral des dels Serveis Socials municipals, i els posarem a disposició de famílies molt necessitades de la ciutat, que fa molts anys que esperen una oportunitat».