La base logística de l’Exèrcit de Terra que Alzira voldria albergar tindrà una superfície aproximada de 500.000 m², segons va traslladar el Ministeri de Defensa a l’alcalde de la ciutat, Diego Gómez, durant les converses en les quals va demostrar el seu interés pel projecte. Aquest suposaria una inversió d’uns 350 milions d’euros i la contractació directa d’uns 900 civils, a més de tots els llocs de treball que generaria de manera indirecta.

Són pocs els detalls concrets que el Ministeri ha fet oficials sobre el projecte. No obstant això, sí que es coneix la seua intenció de reubicar totes les seues seus logístiques en una gran envergadura per a agilitar el treball i reduir costos. A més, les noves instal·lacions permetrien fer un salt qualitatiu a l’Exèrcit des del punt de vista tecnològic. El projecte es troba encara en etapa de definició i decisió, ja que es busquen recursos per a executar-lo.

El que està clar és que una instal·lació tan ambiciosa com pionera requerirà una gran superfície, d’aproximadament mig milió de metres quadrats. «Defensa no ens ha donat tampoc més detalls. Sabem que es tracta d’un projecte que ja estava previst en una ubicació però que no es va desenvolupar perquè no hi arribaven inversions. Ara s’espera finançament tant de l’Administració com d’Europa per a posar en marxa aquesta base, que permetrà racionalitzar les instal·lacions i optimitzar la seua petjada logística», va apuntar Gómez.

Encara que l’alcalde d’Alzira va reconéixer que no es tracta d’un projecte «de vida o mort», ni per a la ciutat ni per a la Comunitat Valenciana, amb l’oferiment va manifestar la seua intenció d’obrir un debat polític. «Em considere una persona pacifista que mai voldria una base militar que suposara un perill per a la meua ciutat. Però és un projecte que cal tindre en compte per les seues possibilitats.

Suposaria una reactivació de la zona a tots els nivells, ja siga per a l’habitatge i l’hostaleria com per al conjunt de l’economia i la indústria», va manifestar l’alcalde alzireny, que va afegir: «Cal recordar que parlem d’unes instal·lacions centrades en el suport logístic i tecnològic, jo no deixaria perdre aquesta oportunitat i és un bon moment per a iniciar aquest debat».

Lluny del nucli urbà

La ubicació proposada per Gómez és el sector de la Garrofera, a diversos quilòmetres del nucli urbà d’Alzira i entre Guadassuar, Tous i Massalavés. Es tracta d’un enclavament pròxim a l’A-7 i sobre el qual, durant els anys del boom, una promotora va preveure la construcció d’habitatges i un camp de golf.

Les expectatives de creixement es van anar retallant a mesura que la revisió del PGOU s’allargava i la crisi i la mateixa Generalitat obligaven a revisar el model urbanístic. L’entrada en procés de liquidació de la promotora que havia presentat el PAI va propiciar que l’Ajuntament resolguera el contracte fa un parell de legislatures. Ara, el consistori busca donar-li un nou ús a aquests terrenys, encara que haurà de competir amb altres ciutats espanyoles més grans com Segòvia, Toledo o Jaén.

Un pla que s’allarga fins a 2035 i que reclama suport institucional

El Pla de concentració dels òrgans logístics centrals de l’Exèrcit de Terra es marca com a termini fins a l’any 2035 per a completar les futures instal·lacions i desfer-se de les existents. Alzira veu en la necessitat de Defensa una oportunitat econòmica per a la ciutat, però reclama suport supramunicipal: «Volem que Alzira tinga importància per al país, tenim una possibilitat de guanyar rellevància, però sense el suport de la Generalitat no serem res».