La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha constatat aquest dimecres que el pont de desembre “ha desbaratat” la caiguda de contagis de coronavirus que la Comunitat Valenciana havia registrat en les últimes quatre setmanes. No obstant això, ha aclarit: “No és que hi haja un creixement generalitzat, però no estem descendint”.

Per això, en unes declaracions a la Cadena Ser que ha recollit Europa Press, ha assenyalat que demà es reuniran per a fer “una microcirurgia” de la nova situació epidemiològica que determinarà si cal aplicar noves restriccions per Nadal, perquè les mesures “mai són inamovibles”.

En aquest sentit, ha assenyalat que la dada d’ahir, que va llançar 2.841 positius, “no és bona” —marca un nou rècord de contagis— i trenca una caiguda en la corba durant les últimes quatre setmanes seguides.

Barceló, quan li han preguntat si aquesta mala dada deixa en l’aire el pla per al Nadal, ha recalcat que, “des del principi”, s’ha traslladat que les mesures que s’adopten per Nadal “no són per a la resta de pandèmia, no són inamovibles”, sinó que s’adapten a la situació epidemiològica del moment, que s’analitza diàriament.

Per això, ha assenyalat que hauran d’analitzar què està ocorrent després del pont de desembre, el qual, com ha sigut llarg, va fomentar la mobilitat interna per la Comunitat i la transmissió del virus, i analitzar les perspectives per a les pròximes setmanes. Els participants de la reunió dependrà del resultat de Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut que tindrà lloc hui.

Barceló demanarà en aquest Consell que “s’augmenten encara més” els controls per a “evitar l’entrada i eixida no justificada de la Comunitat per causes no justificades”, ja que ha recordat que aquesta està tancada perimetralment, excepte uns dies més assenyalats de Nadal en què s’hi permetrà l’accés de familiars i d’afins.

Barceló ha recalcat que la mobilitat entre regions és un “risc” per a la transmissió del virus, perquè “cada comunitat té una incidència diferent”.

Les mesures per la COVID per Nadal no són inamovibles, segons Barceló, si hi ha una tercera onada. Eduardo Ripoll

Vols des de Canàries

D’altra banda, ha reiterat que han demanat al Govern central que “es reforcen encara més” els controls d’origen als aeroports per a comprovar si existeix justificació per a viatjar a la Comunitat Valenciana.

Sobre el cas concret dels vols des de Canàries, ha comentat que “la majoria de les arribades són de residents nacionals, encara que no hagen nascut a Espanya, i sabem que s’estan complint tots els controls tant d’origen com en l’arribada”.