Setze dies després que s’alçaren el gros de les restriccions que es van decretar a principis de novembre, Xàtiva tornarà a viure a partir de demà en una situació d’excepcionalitat. L’alcalde de la capital de la Costera, Roger Cerdà, ha comparegut aquest matí per a anunciar la implantació d’una nova bateria de mesures, més estrictes que les que es van posar en marxa en primer terme, per a controlar i contindre l’increment de casos de coronavirus que la localitat ha registrat des de principis de mes. D’aquesta manera, el ban municipal, que entrarà en vigor demà, dijous, i que tindrà una duració de quinze dies, inclou totes les restriccions que ja es van imposar al novembre, però també decreta el tancament del castell de Xàtiva i del betlem monumental, un dels senyals d’identitat del Nadal al municipi, que des de demà només podrà visitar-se des del perímetre exterior.

A més, queda suspesa l’escoleta municipal de Nadal, així com la totalitat de la programació que hi havia preparada per a les pròximes dates. Les mesures també inclouen el tancament de les instal·lacions municipals i esportives (ara reservades només per a la pràctica de l’esport federat) i la revocació de les autoritzacions d’ús d’espais públics a entitats privades, entre altres punts. D’altra banda, Roger Cerdà també ha anunciat que un dispositiu combinat de totes les forces i els cossos de seguretat amb presència a Xàtiva (Guàrdia Civil i policia nacional, autonòmica i local) vetlarà pel compliment de totes les mesures d’higiene i de seguretat sanitària a la ciutat, amb una atenció especial sobre punts crítics des dels quals s’han rebut queixes, com la plaça del Mercat o el centre comercial Plaza Mayor.

Segons l’actualització de casos actius per municipis d’ahir, Xàtiva compta amb 153 positius confirmats per PCR en els últims catorze dies, que eleven la taxa d’incidència per damunt dels 500 casos per 100.000 habitants. Quan es van alleugerir les primeres mesures imposades a escala municipal, a finals de novembre, la capital de la Costera comptava 86 infeccions entre la seua població. Des d’aleshores, la xifra no ha deixat de créixer. Cerdà ha assenyalat que la pressió assistencial a l’Hospital Lluís Alcanyís “no és preocupant”, si bé la càrrega de treball en l’atenció primària del departament de salut “està augmentant considerablement”. L’alcalde xativí crida la ciutadania a fer “un últim sacrifici”: “Som conscients que les restriccions faran que aquest Nadal siga diferent, però és el que necessitem en aquests moments. Demanem un últim esforç, només així podrem celebrar el Nadal de 2021 sense trobar a faltar ningú”, ha conclòs.