Les últimes dades sobre incidència de càncer infantil a la Comunitat Valenciana «evidencien» que la taxa de supervivència ha millorat amb el temps, «gràcies als tractaments i els avanços en investigació». Així, la supervivència en menors de 15 anys al cap de cinc anys del diagnòstic va ser del 80,9 % en el període de 2008-2017, enfront del 75,7 % de 1998-2007, i del 80,7 % en menors de 20 anys.

La Conselleria de Sanitat, amb motiu de la celebració del Dia Nacional del Xiquet amb Càncer el dilluns 21 de desembre, ha llançat un missatge de suport a aquests «menuts lluitadors» i als seus familiars que «cada dia mostren una lliçó de vida».

L’atenció dels xiquets amb càncer a la Comunitat Valenciana es du a terme en unitats d’Oncologia Pediàtrica que estan «adequadament» dotades i que tenen una «gran» experiència per a l’obtenció d’uns resultats «òptims», segons va indicar ahir la Generalitat en un comunicat.

Tres hospitals de referència

A més, el sistema sanitari públic valencià disposa d’una Xarxa Oncològica Pediàtrica formada pels tres hospitals «de referència» en càncer infantil: l’Hospital General d’Alacant, l’Hospital Clínic i l’Hospital La Fe de València. Aquesta xarxa assistencial permet unificar la pràctica mèdica i «garantir un accés ràpid» al diagnòstic i a un tractament «adequat».

Respecte dels grups tumorals més freqüents, la leucèmia representa el 25,6 % del total, seguida de tumors en el sistema nerviós central, amb un 22,6 %; limfomes, el 16,2 %; tumors ossis, el 6,5 %; i sarcomes de teixits blans, el 6,5 %. En menors de quatre anys, el grup de neuroblastomes té un pes d’un 13,5 %.

Incidència superior en xiquets

D’altra banda, la taxa d’incidència és lleugerament superior en els xiquets respecte a les xiquetes. Així, la taxa d’incidència ajustada per milió d’habitants en població menor de 20 anys se situa en 131,4 en xiquetes i en 189,3 en xiquets. La taxa de mortalitat se situa en tots dos sexes en 26,4 per milió d’habitants en població de menys de 20 anys.