La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va llançar ahir una càrrega de profunditat contra la Comunitat Valenciana després del repartiment del primer programa d’ajudes de la Unió Europea, el fons React-UE, que permetrà al Consell disposar de 1.254 milions, un 12,5 % de les ajudes destinades a la reactivació econòmica, malgrat que el seu pes poblacional és del 10,6 % i la seua aportació al PIB, el 9 %.

Ayuso, que no és la primera vegada que critica la Comunitat Valenciana, va assegurar que li crida l’atenció que la Comunitat Valenciana, «governada per l’esquerra i ultraesquerra», reba quasi el mateix volum dels anomenats fons COVID que Madrid, «malgrat que el seu pes sobre el PIB i la població són molt inferiors», va afegir la presidenta.

El president del PP, Pablo Casado, va afegir que és preocupant el diferencial de 400 milions de Madrid respecte a Catalunya i va reclamar «equitat» en el repartiment de fons, però no va citar la Comunitat Valenciana com va fer Ayuso.

La Comunitat Valenciana és l’autonomia més infrafinançada d’Espanya, segons informes d’experts i el mateix Ministeri d’Hisenda, i l’única que aporta al conjunt i que rep per davall de la mitjana. A més, el Consell denuncia, des de fa setmanes, que la Comunitat de Madrid fa competència deslleial a la resta d’autonomies perquè es beneficia de l’efecte capitalitat per a poder abaixar impostos, el conegut dúmping fiscal. No obstant això, en aquesta ocasió, el fons React-UE ha adjudicat als valencians el 12,5 % dels fons, més del seu pes poblacional, la qual cosa ha motivat les crítiques de la presidenta.

Ayuso critica el repartiment de fons COVID a la Comunitat Valenciana

«Denunciarem aquest maltractament a Madrid a tot arreu. A Brussel·les i al nostre país. No ens quedarem amb els braços plegats davant d’una discriminació inacceptable per injusta i, per descomptat, en el moment menys adequat», va assegurar Ayuso, que dirigia la seua andanada cap a Catalunya perquè rep més fons que Madrid, però la va fer extensiva a les autonomies presidides per l’esquerra, amb la qual cosa donava a entendre un tracte de favor del Govern.

Ayuso critica el repartiment dels fons COVID de la UE que se li fa a la Comunitat Valenciana.

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, va lamentar que no és possible reclamar més ingressos a altres administracions «com fa Ayuso i, alhora, regalar i deixar d’ingressar més de 4.000 milions anuals per afavorir les classes altes madrilenyes per mitjà dels tributs cedits».

Soler recorda que el Govern ja ha explicat que el repartiment es fa sobre la base de l’impacte de la pandèmia en les economies, en la desocupació i en l’atur juvenil, seguint el model de la UE.

«Tampoc hem d’oblidar que, durant el repartiment del fons del coronavirus dotat, Madrid va ser la més beneficiada per ser, efectivament, l’autonomia més castigada».

Mentrestant, el secretari d’Organització del PSPV-PSOE, José Muñoz, va criticar les paraules d’Ayuso i va instar la líder popular, Isabel Bonig, a «desautoritzar les paraules de la seua companya i a donar la cara pels valencians i demostrar de quina part està».

Muñoz recorda que el percentatge de fons europeus destinats a la Comunitat Valenciana és «un fet històric que posa fi a la discriminació a la qual ens havia sotmés el PP».