Després de més de dos anys d’estira-i-arronsa entre la Conselleria d’Economia i els supermercats valencians, el Consell va donar llum verda ahir al Pla d’acció territorial sectorial del comerç (Patsecova), una eina per a ordenar l’expansió del comerç segons l’impacte territorial i ambiental d’aquests, fixar on poden implantar-se establiments nous i on no i estipular els tràmits que cal complir.

La disputa durant tot aquest temps ha sigut on situar la línia a partir de la qual un comerç és considerat d’«impacte territorial». Fins a l’arribada del Patsecova, eren aquells que abastaven més de 2.500 metres quadrats, i el pla ho limitava inicialment a 1.000. Aquesta reducció es va topar amb l’oposició frontal de l’associació valenciana de supermercats (Asucova), ja que afectava un gran nombre d’aquests establiments, que superen, la immensa majoria, els 1.000 metres de superfície.

Després de mesos en què les negociacions van romandre paralitzades, ahir finalment es va aprovar el pla gràcies a un acord salomònic. Ni els 2.500 metres previs al Patsecova ni els 1.000 plantejats a l’inici del projecte, sinó 1.750. Així, finalment, la «superfície mínima establida per a la classificació dels projectes comercials» a partir de la qual es consideraran d’impacte territorial se situa en 1.751 metres quadrats.

Centres comercials

Com a conseqüència, els supermercats esquivaran el colp del Patsecova, que sí que afectarà, però, els grans centres comercials. «La redefinició encaixa amb el model de supermercats valencians», celebrava ahir Pedro Reig, director d’Asucova, en declaracions a aquest diari. Segons defensa, «la baixada a 1.000 metres no tenia sentit», ja que «no solucionava el problema del sector i alentia les inversions», i va admetre que aquest era «el principal punt de discòrdia».

A més d’elevar la grandària, Asucova va mostrar la seua satisfacció perquè la norma «matisa el concepte de superfície comercial» i exclou del còmput dels metres quadrats els aparcaments, les zones de pas o el tram comprés entre l’entrada i la zona de caixes de pagament, cosa que afavoreix els supermercats.

En qualsevol cas, el Patsecova no entrarà en vigor fins d’ací a huit mesos, ja que Economia ha fixat una moratòria fins a l’1 de setembre «perquè els municipis tinguen el temps suficient per a analitzar la norma» i presentar-hi al·legacions, cosa que inquieta Asucova i que tampoc va agradar al xicotet comerç, que va reclamar que entre en vigor «ja».

Malgrat tot, Confecomerç es va mostrar satisfeta per l’aprovació d’un pla «necessari per a regular la implantació comercial i evitar la saturació» en un context de greu crisi del sector i va demanar que vaja acompanyat d’un pressupost per a desplegar-lo, per a la qual cosa va tornar a demanar una reunió amb el Consell.

El Consell va remarcar que el Patsecova «és el primer pla territorial que serveix per a ordenar un sector econòmic privat» i que assegura «els objectius de qualitat de vida i desenvolupament sostenible» que preveu la Llei del comerç valencià. «El pla incideix en la protecció i el foment del xicotet comerç, les xicotetes productores agrícoles i les pimes industrials afectades per l’evolució dels grans grups de distribució».