Per mitjà d’una telefonada, poc després de les dotze del matí, Quique Dacosta va saber que havia sigut distingit amb la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts 2020. El seu interlocutor li va comunicar que el Consell de Ministres, a proposta del ministre de Cultura i d’Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, el distingia per destacar en «el camp de la creació artística i cultural» i per haver «prestat un servei notable en el foment, el desenvolupament o la difusió de l’art i la cultura o en la conservació del patrimoni artístic».

Al principi, la comunicació el va sorprendre. El xef, que es trobava a Dénia, estava en aquells moments ocupat preparant la carta del Mandarin Oriental Ritz Madrid que obrirà les portes en els pròxims mesos i li va costar reaccionar-hi. Van passar un parell d’hores fins que la notícia va transcendir, el seu telèfon va començar a sonar i el seu WhatsApp a xiular. «Em sent molt orgullós de representar la gastronomia, la cuina i l’hostaleria en aquest premi en un any tan difícil per a tots», s’enorgullia. «Aquest reconeixement suposa un suport rellevant no només al nostre treball sinó també a un sector que compta amb tant de talent», expressava tot just abans de compartir la medalla amb el seu equip, una «part fonamental en la meua vida; sense tots ells, aquest premi no seria possible».

Dacosta es va recordar ahir de tots aquells que cada dia uneixen les seues forces perquè la seua proposta gastronòmica d’autor cobre importància cada any: «Aquest és un premi també per a proveïdors, productors, agricultors, ramaders i pescadors que s’esforcen perquè disposem de les millors eines per a contar la nostra història».

L’alegria de Dacosta va ser compartida per Fernando Flores i Javier de Lucas, ja que una altra de les medalles va ser per a la col·lecció ‘Cine y Derecho’ de l’editorial Tirant lo Blanch. «Un vertader desafiament educatiu i cultural», apunta Javier de Lucas. La col·lecció va nàixer impulsada per ell i editada per Candelaria López i Salvador Vives amb l’objectiu de relacionar l’art (el cinema) amb la justícia i el dret i, d’altra banda, posar en relleu i estudiar els problemes i reptes del dret mitjançant el cinema, amb una altra mirada i un altre llenguatge.

«Una col·lecció d’aquest gènere planteja un repte editorial considerable. En primer lloc, perquè ens dirigim a un mercat que ni és professional, ni està constituït pròpiament pel gran públic, la qual cosa a Espanya genera dificultats logístiques i d’edició molt grans. Parlem d’un tipus de lector que als països anglosaxons té molta importància però que a penes existeix en el nostre. És, doncs, arriscat i complicat. Però també és cert que la funció d’una editorial és la de fer propostes suggestives als seus lectors i amb la col·lecció ‘Cine y Derecho’ estem convençuts que ho fem», apunta.

A títol pòstum s’ha distingit Pau Donés, Álvaro de Luna i Andrés Sardá.