«No podíem deixar que Costes demolira el club social dissenyat per Bofill. És una icona de Calp i un dels punts més fotografiats juntament amb el Penyal d’Ifac i la Muralla Roja». L’alcaldessa de Calp, Ana Sala, del PP, va defensar ahir que els projectes ambiciosos i emblemàtics ajuden a superar les crisis i són un imant per a atraure turistes.

La rehabilitació del club social, un edifici situat en el domini públic maritimoterrestre (l’Ajuntament ha aconseguit que el Ministeri per a la Transició Ecològica li’l preste en concessió) i que és una ruïna, està encarrilada.

Dues empreses opten a quedar-se les obres. A més, el Ple va alliberar ahir els diners per a finançar-les. El Govern local (PP i Ciutadans) va donar llum verda a 14 inversions que es finançaran amb 4,1 milions d’euros del romanent de tresoreria. Estan incloses la restauració d’aquesta obra de Ricardo Bofill (585.525 euros), la regeneració d’aquest tram de costa i la construcció d’una passarel·la des de la cala de La Manzanera (680.750 euros), així com les millores d’urbanització exterior del club social (95.625 euros).

En el ple, l’oposició va discrepar que aquest projecte siga ara, en plena crisi per la pandèmia del coronavirus, una prioritat. El PSPV hi va presentar fins i tot al·legacions perquè els diners del romanent es destinen a obres a les quals pogueren presentar-se empreses locals. «És important que els fons públics es queden en un àmbit més pròxim», va subratllar el portaveu socialista, Santos Pastor.

No obstant això, l’alcaldessa va insistir que ha costat molt aconseguir que Costes cedira aquest edifici que, juntament amb la Muralla Roja i el Xanadú, forma el triangle de les obres de l’arquitecte Ricardo Bofill que l’Ajuntament de Calp aspira que siguen declarades bé d’interés cultural (BIC), com per a ara paralitzar la rehabilitació i exposar-se a perdre la concessió. «En època de crisi, és important regenerar espais emblemàtics. Aquest ho és. I, a més, Port Blanc, que ha estat quatre anys tancat, també es rehabilitarà ara», va sostindre Ana Sala, que va subratllar també que aquest tram litoral atraurà molts turistes.

En les ruïnes del club social de La Manzanera (fa més de 30 anys que està abandonat), encara s’albira una part de la seua antiga esplendor. Ocupava 2.247 metres quadrats del domini públic maritimoterrestre. Estava pràcticament dins de la mar. L’edifici destacava pels grans òculs o ulls de bou (una picada d’ullet marinera). Malgrat que està molt deteriorat, hi continuen acudint turistes a fer-se fotografies en aquests finestrals que trauen el cap a la mar i al Penyal d’Ifac.

Aquesta construcció ha aguantat els embats dels temporals marins i també va sobreviure a un incendi que va ennegrir per complet el seu interior. En canvi, les piscines sí que estan totalment clivellades.

Calp viurà un 2021 de molta obra pública. Amb els 4,1 milions del romanent de tresoreria també es tornaran a asfaltar urbanitzacions i s’hi instal·laran cent fanals solars (s’hi destinarà més d’un milió d’euros). També s’obrirà el vial d’accés a l’institut nou que es construirà amb el Pla Edificant. Aquesta obra frega el mig milió d’euros.