La Junta de Govern de l’Ajuntament de València va aprovar ahir el projecte d’execució de dos itineraris paisatgístics que dignificaran el degradat entorn de l’horta del monestir de Sant Miquel dels Reis, un edifici de màxim valor patrimonial i seu actual de la Biblioteca Valenciana. Així ho va anunciar ahir la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, després de la Junta de Govern Local en la qual es va aprovar el projecte, pendent des de fa anys i adjudicat en 2018 a l’empresa Auraval Ingenieros.

El projecte, amb una inversió prevista de 500.000 euros, preveu la creació de dos itineraris per a vianants d’1,5 quilòmetres i inclou la renovació i millora de paviments en camins, actuacions en xarxes de serveis, reposició de closos, reparació de murets, neteja i desbrossaments de solars i instal·lació d’elements de senyalització i cartelleria que donaran protagonisme i realç a l’edifici.

El monestir jerònim de Sant Miquel dels Reis, d’estil renaixentista i projectat per Alonso Covarrubias, és considerat l’Escorial valencià. Es va començar a construir en 1548 sobre un monestir cistercenc anterior i les obres es van prolongar, amb parades, durant segles, cosa que va donar peu a canvis en el disseny original.

Dos itineraris paisatgístics per a vianants dignificaran Sant Miquel dels Reis | A.V.

La creació d’itineraris per a vianants als entorns del monestir, on l’Ajuntament acaba de demolir un grup de construccions ruïnoses que donen a la ronda Nord i l’avinguda Constitució, és una de les demandes veïnals incloses en els pressupostos participatius. Els itineraris estan en sintonia amb la reformulació del PAI de l’entorn de Sant Miquel per part de l’actual Regidoria de Desenvolupament Urbà, que vol reduir edificabilitat i millorar la connexió d’aquest sector urbanitzable amb l’horta de Sant Miquel, una de les últimes bosses de sòl agrícola de la ciutat. Pendent està encara la demolició d’altres habitatges ruïnosos de l’entorn, així com l’edifici en altura d’estètica dels seixanta fora d’ordenació que distorsiona la imatge del monestir, declarat bé d’interés cultural.

L’itinerari número 1 té una longitud de 1.366 metres i comença al camí de la Campaneta (al nord de l’av. Germans Machado) fins a arribar al camí de Tavernes Blanques, al qual s’incorpora fins a arribar al camí de l’Alqueria Albors i al camí de l’Alqueria el Gran, per a finalitzar a la glorieta d’intersecció entre l’avinguda dels Germans Machado, el carrer Alfauir, l’avinguda de l’Orxata i el bulevard Nord. L’itinerari 2 té una longitud de 406 metres i comença al carrer de Tavernes Blanques i trobarà el camí de la Campaneta, on connecta amb l’itinerari 1.