Quan Compromís va accedir a l’alcaldia de la Pobla de Vallbona en 2015, el Crist que presideix l’escala consistorial no era l’única imatge religiosa que hi havia a l’ajuntament. Algunes van ser retirades, com les que hi havia al saló de plens, però unes altres encara continuen allí per a molèstia d’alguns veïns, com Rosa, a qui no li agrada arribar a la casa de tots els ciutadans (l’ajuntament) i que una imatge catòlica siga la rebuda. Per això, ha protestat en diferents ocasions i, segons assenyalava, «no la volen llevar».

El consistori, per la seua banda, està en això, però no sempre és fàcil. A preguntes d’aquest diari, el Crist es retirarà pròximament, si bé encara no ho han fet, ja que, per a cada una d’aquestes figures, cal trobar un lloc de descans. «Que la porten a qualsevol església o a la casa d’algun parroquià», apuntava Rosa en la seua queixa.

«La intenció de l’Ajuntament és que els espais públics municipals siguen representatius de les múltiples sensibilitats que acull el municipi», va explicar Beatriu Palmero, regidora de Cultura, Diversitat Funcional, Dependència i Patrimoni. Amb ella va poder parlar directament Rosa, però no va poder arrancar-li un compromís més enllà que estaven treballant en l’assumpte.

De fet, per a Palmero, aquest tipus d’actituds és una conseqüència de com ha actuat el consistori en la retirada d’imatges, noms de carrers o figures, ja que els ciutadans «han pres consciència» de la importància que els espais públics siguen de tots.

En el cas de Rosa, «em molesta un símbol religiós, perquè és un insult als que no professem la religió, un insult als pensaments d’esquerres».

Una carta als Reis en valencià i amb polèmica

L’associació Hablamos Español ha denunciat davant del Síndic de Greuges que el consistori de la Pobla de Vallbona excloga d’un concurs nadalenc els xiquets i les xiquetes que escriguen en castellà la seua carta als Reis, ja que només hi poden participar en valencià. L’Ajuntament assenyala que es tracta d’una campanya de foment del valencià de la Generalitat i la Diputació, «activa des de fa 30 anys» i en la qual participen 31 municipis.