Quan falten poques hores per a la celebració de l’última nit de l’any, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha comparegut després d’una reunió de coordinació de seguretat. Puig ha demanat a la ciutadania el compliment de la normativa per a la nit de Cap d’Any pel coronavirus per a evitar l’expansió del virus. “Ho suplique”, ha dit el president, que ha recordat les xifres “molt dures” registrades en les últimes hores en tot el territori valencià. Només ahir, Sanitat va registrar 60 morts per COVID i 3.590 contagis nous de SARS-CoV-2.

Puig ha anunciat un “desplegament màxim” de tots els cossos i les forces de seguretat de l’Estat a la Comunitat Valenciana per a assegurar el compliment de totes les mesures i restriccions contra la COVID. Així, el president ha destacat que la normativa valenciana significa, en essència, que “està prohibida la nochevieja i la tardevieja”. Aquesta última s’ha convertit, en els últims dies, en el maldecap del Consell, que veu un risc de contagis en celebracions socials en les hores prèvies al toc de queda de la nit de Cap d’Any, allò que comunament es coneix com a ‘tardeo’.

En aquest sentit, Puig ha recordat que l’oci nocturn no pot operar amb normalitat, sinó adaptar-se a les funcions de l’hostaleria. Davant dels incompliments de la normativa COVID la nit de Cap d’Any a València, Alacant i Castelló, el president ha assegurat que la Policia actuarà “amb tota la contundència” contra les persones i els locals que incomplisquen les normes. Puig ha posat en relleu les multes a les quals s’enfronten els que infringisquen les restriccions acordades per a aquestes dates, que podrien ser de més de 6.000 euros i, fins i tot, “tindre conseqüències penals”.

Festes en xalets i reunions familiars la nit de Cap d’Any

“No hi ha nochevieja, ni tardevieja, no existeix [enguany] la festa com sempre l’hem entesa”, ha recalcat Puig, que ha recordat que “estem en una altra situació” davant de la qual “cal actuar en conseqüència”. “Aquesta nit no serà decisiva en les seues vides”, ha apuntat el president, que ha destacat, a més, que les reunions socials poden implicar conseqüències molt negatives com més contagis o brots massius.

Conscient de la capacitat de control de la Policia fora de l’àmbit urbà, Puig ha recordat als que estan “organitzant festes en xalets” que aquestes poden aconseguir evitar la presència policial, però no la del virus.

Puig ha dit hui que “estan prohibides la ‘nochevieja’ i la ‘tardevieja’” a la Comunitat Valenciana i ha recordat les restriccions vigents per Nadal.

Més mesures per a la nit de Cap d’Any a la Comunitat Valenciana

Sobre la possibilitat d’anunciar més restriccions la nit de Cap d’Any a la Comunitat Valenciana, el president s’ha mostrat contundent i ha reconegut que “les mesures que tenim són molt restrictives”. Puig ha explicat que, des del Consell, es mesuren molt bé les noves restriccions, perquè “qualsevol mesura té conseqüències en les persones”. “La qüestió fonamental és que es complisquen les mesures que ja hi ha”, ha recalcat Puig.

El cap del Consell no ha descartat, però, un altre enduriment de les restriccions per coronavirus a la Comunitat Valenciana. Puig mantindrà, a principis de la setmana que ve, una reunió amb la Interdepartamental, en la qual, “si és necessari, s’adoptaran més mesures”.