L’any 2021 comença amb pujades en el gas natural, els segells, els enviaments de paquets i, en general, les comissions dels bancs, a més d’un preu dels carburants en màxims i que seguirà a l’alça pel “cèntim verd”, mentre que es manté sense grans variacions el preu del transport i de les telecomunicacions i es preveu una baixada en els de l’habitatge i l’electricitat amb la nova estructura del rebut, així com dels peatges, que pujaran més avant.

Les variacions es produiran en un context de pujada del salari dels funcionaris i de les pensions del 0,9 % l’any nou, una alça de l’1,8 % de les pensions no contributives i un increment del 5 % per a l’IPREM, fins als 564,7 euros mensuals.

El salari mínim interprofessional es manté en 950 euros fins que el diàleg social n’acorde una pujada, en un context en el qual l’IPC va tancar novembre en el -0,8 %, amb el consegüent guany de poder adquisitiu de pensionistes i funcionaris, ja que, en el primer cas, les pensions van pujar en 2020 un 0,9 %; i, en el segon, un 2 %.

Operadors nous d’alta velocitat

Renfe no ha publicat la variació de preus per als seus serveis, però Adif ha aprovat reduir un 23 % el cànon que cobra a l’operador per a potenciar el trànsit en el marc de la crisi de la COVID-19, per la qual cosa pagarà menys per cada servei que mantinga operatiu.

Es preveu que Renfe congele tarifes per a donar suport a la recuperació de la mobilitat i enfrontar-se al nou operador que s’estrena a Espanya enguany en el marc de la liberalització del sector, Ouigo. També es preveu la posada en marxa del low cost de Renfe, l’Avlo.

Els preus dels autobusos i del metro de les principals ciutats com Madrid, Barcelona, València o Saragossa es congelen.

Els peatges baixen un 0,11 %

Transports rebaixarà un 0,11 % les tarifes actuals de les autopistes dependents de l’Estat, el primer any dels quatre últims exercicis en què els peatges s’abarateixen, després dels dos únics descensos en 2016 i 2017 en els últims 20 anys.

A partir de setembre s’alçarà el peatge de l’AP-2 Saragossa-Mediterrani i dos trams de l’AP-7 (entre Tarragona i Barcelona i des d’aquesta ciutat fins al pas fronterer de la Jonquera), una vegada han conclòs sengles contractes amb Abertis. En total, més de 450 km de via gratuïta.

Taxes aeroportuàries

Les taxes aeroportuàries d’Aena aplicables tindran bonificacions fins a març per a les aerolínies que superen el 20 % de les operacions respecte a l’any passat. El DORA per a 2017-2021 preveu una rebaixa de l’11 % en les taxes d’Aena i garanteix que no podran apujar-se fins a 2025, cosa que obri la porta, en tot cas, a més baixades.

A això s’afig la rebaixa de les taxes de navegació aèria d’Enaire per a impulsar la recuperació del sector aeronàutic, amb la qual es redueix la taxa de ruta peninsular un 11 % i un 8,5 % la taxa de ruta a Canàries. També es manté la subvenció del preu dels bitllets de transport aeri i marítim dels residents en territoris no peninsulars en el 75 %.

Continua baixant l’euríbor

La banca previsiblement continuarà augmentant les comissions que cobra als clients o exigint més vinculació per a l’exempció de les pujades, davant de l’escenari de baixa rendibilitat, encara que cal recordar que el reial decret llei aprovat al març garanteix un compte de pagament bàsic per a col·lectius vulnerables amb una comissió màxima de 3 euros al mes.

L’euríbor tancarà desembre en un nou mínim del -0,496 % aproximadament, per la qual cosa continuaran abaratint-se les hipoteques a les quals els toque revisió.

Podria baixar la llum, puja el gas natural i els carburants

En el cas de la llum, la part regulada del rebut es prorrogarà fins a l’1 d’abril, data en què hi ha previst que entre en vigor la nova estructura del rebut dissenyada per la CNMC que introdueix la discriminació horària en tots els peatges i que suposa una revisió i simplificació dels períodes horaris. No obstant això, 2021 pot ser l’any dels grans canvis en el rebut de la llum si tira avant la proposta del Govern d’aprovar el Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric (FNSSE), amb el qual deixarien de formar part del rebut de la llum els costos associats al règim retributiu específic de les renovables, cogeneració i residus, eminentment fixos, que passarien a ser costejats per les aportacions de totes les empreses subministradores d’energia per a rebaixar la factura domèstica almenys un 13 % en 5 anys.

En el cas del gas natural, la tarifa d’últim recurs (TUR) pujarà un 5,97 % de mitjana a partir de l’1 de gener, respecte a la tarifa vigent des d’octubre. Per a un client mitjà TUR 1, amb consums inferiors o iguals a 5.000 kWh anuals (aigua calenta i cuina) suposarà un augment del 4,6 % en la seua factura, mentre que per a un client TUR 2, amb consums entre 5.000 i 50.000 kWh a l’any (aigua calenta i calefacció), l’increment serà del 6,3 %.

El preu de la bombona de butà se situa en aquest inici d’any en 12,68 euros, després de pujar quasi un 4,9 % al novembre, i caldrà esperar a mitjan mes per a veure si es torna a encarir.

Els preus dels carburants entren en l’any nou tocant els seus màxims dels últims mesos. El preu mitjà del litre de gasolina se situa en 1,184 euros, mentre que el del gasoil és d’1,069 euros.

Telecomunicacions

L’evolució dels preus dels serveis de telecomunicacions mantindrà en 2021, previsiblement, la tendència registrada que els operadors eleven les seues tarifes a canvi de serveis addicionals.

Per exemple, Movistar ha anunciat que el pròxim 12 de gener elevarà la velocitat de la seua oferta de fibra fins a un màxim d’un 1Gbps simètric i apujarà el preu dels seus paquets convergents Fusión entre dos i tres euros.

No obstant això, el mercat també es veu afectat per una elevada activitat promocional, amb descomptes per als clients que es canvien d’operador i un augment en els últims anys de les tarifes i les marques de baix cost, la qual cosa pressiona a la baixa els preus dels paquets de serveis. A més, caldrà veure l’impacte que tindrà el desplegament del 5G, servei que fins ara els operadors han inclòs en les seues tarifes sense cap cost addicional.

Pujada d’impostos i baixada d’habitatge

En el capítol d’impostos, puja l’IRPF a rendes altes, un 1 % l’impost de patrimonis de més de 10 milions d’euros, es fixa límit al 95 % d’exempcions en Societats, la reducció de desgravaments a plans de pensions privats i un augment de les primes d’assegurança, així com una alça del 10 % al 21 % de l’IVA a begudes ensucrades i edulcorades, excepte lactis.

A això se sumaran les taxes Tobin i Google, un impost nou a envasos d’un sol ús, un altre als residus, un tipus del 15 % als beneficis no distribuïts de les socimis i una participació mínima de 2.500 euros per a beneficis fiscals de les sicavs.

En matèria d’habitatge, 2021 podria ser el primer exercici de descens dels preus de compra i lloguer d’habitatge després de diversos exercicis a l’alça. A més, per a aquest any nou, s’augura la revisió d’aproximadament un milió de finques i s’albira una pujada de l’Impost sobre Béns Immobles.

Pugen els segells i l’enviament de paquets

El segell de Correus per a enviar cartes i targetes postals normalitzades pujarà un 7,7 % i passarà a costar 0,70 euros. Els segells per a enviar cartes i postals a països europeus s’encareixen un 3,4 %, fins a situar-se el preu en 1,50 euros.

Les cartes amb destinació als Estats Units, el Canadà, el Japó, Austràlia i Nova Zelanda tindran un cost d’1,60 euros, enfront de l’1,55 euros de 2020. Per a la resta de països, el franqueig serà d’1,90 euros (+22,5 %). En els enviaments de paquets a destinacions nacionals, Correus apujarà el preu una mitjana d’un 4,7 %. Per a enviaments internacionals, l’apuja un 2,53 %.