Franges pintades a Sant Vicent del Raspeig. | LEVANTE-EMV

Algemesí no és l’única localitat que pensa a fer-se amb un rècord Guinness en l’àmbit de la seguretat viària. Al municipi riberenc li ha eixit competència a l’hora de traçar passos de vianants gegants. Recentment, Sant Vicent del Raspeig n’ha dibuixat dos, als seus carrers, que superen els vint metres.

En tots dos casos hi ha un factor comú, a més d’unes enormes proporcions: l’impacte que han generat entre els veïns. Com era d’esperar, una mesura d’aquest tipus suscita comentaris jocosos a dolls i, des de l’aparició d’Internet i les xarxes socials, mems (imatges, acudits i muntatges a manera de broma).

En el cas de la localitat alacantina, alguns residents van veure amb bons ulls la mesura, ja que justifiquen que en la zona, el carrer Pelayo, resideixen persones majors i això pot fer augmentar la seguretat, ja que els vehicles es veuran forçats a reduir la marxa. No és l’únic pas de grans dimensions que s’ha pintat a Sant Vicent del Raspeig, on ja se’n va dissenyar un altre de més de vint metres, concretament al carrer Manuel de Falla.

Un argument molt similar al que han utilitzat els veïns de Sant Vicent del Raspeig es va utilitzar, abans, a Algemesí. Segons els criteris tècnics que esgrimeix el Govern local, es tracta d’una zona de gran afluència de vianants, ja que es troba enfront de l’estació de ferrocarril. Moltes de les persones no utilitzaven els passos establits i travessaven el carrer pels trams pels quals no tenien preferència. Per tant, es va optar per ampliar l’espai destinat als vianants.

«Es va pensar a fer-lo així de vistós perquè els conductors veren amb claredat que allí no poden circular a tanta velocitat, ja que és molt perillós per als vianants», va explicar l’alcaldessa d’Algemesí en el seu moment.

Si bé és cert que la localitat riberenca pot presumir que el seu pas de vianants fa aproximadament trenta metres, no és l’única que compta amb una senyalització de grans dimensions. A Benidorm també n’hi ha. Altres municipis espanyols ja han sigut protagonistes per passos similars. El de Cangas de Morrazo a Galícia, és considerat el més llarg del país, ja que té uns 40 metres d’amplària.

Pot ser que siga una moda en expansió dins de l’ànsia que envaeix els municipis per generar cada vegada més espai per als vianants. I són també una font inesgotable de bromes. Però si, després de tots els acudits que s’han fet i els que es faran, compleix la seua comesa i genera més seguretat als vianants, les fàbriques de pintura blanca faran el seu particular agost.