El síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha anunciat hui que la coalició valencianista tornarà a posar damunt de la taula la proposta d’acord democràtic presentada a principis de la legislatura amb l’objectiu d’arraconar la ultradreta, després de l’assalt de grups extremistes al Capitoli de Washington. “El que hem vist als Estats Units és un avís del que passa quan es blanquegen els discursos de l’odi o quan es pacta amb formacions d’extrema dreta”, ha assegurat Ferri.

Aquesta proposta advoca per marcar una “frontera clara” entre les “formacions polítiques defensores de la pluralitat i dels drets humans” i “els feixistes”, segons Ferri, que ha recordat que a les Corts “hem vist com diputats de Vox porten amb orgull adhesius de Trump”. “Si no actuem ara contra l’odi, ens penedirem en el futur”, ha manifestat. Ferri ha recordat les simpaties de diputats valencians de Vox amb el president nord-americà.

El síndic de Compromís ha recalcat, a més, que la proposta d’acord democràtic es va elaborar davant de “la preocupació creixent del nostre grup parlamentari per la degradació del debat polític, coincidint amb l’ascens de l’extrema dreta en el territori valencià i en el conjunt de l’Estat espanyol, veient com es trencaven consensos fonamentals com el de la lluita contra la violència de gènere i masclista. Tot, amb l’objectiu d’obtindre una notorietat que els permetera créixer”.

Així, ha continuat el síndic valencianista, “el propòsit de Compromís va ser i és, mitjançant un acord democràtic de totes les forces que estiguen al costat de la pluralitat i dels drets humans, enfrontar-nos juntes i amb valentia a l’extrema dreta per a protegir tot allò que representen les Corts com a espai de deliberació democràtica del poble valencià”.

En aquest sentit, Ferri ha volgut recordar que entre els compromisos de l’acord democràtic figuren el vot en contra a totes les iniciatives que presente l’extrema dreta, inclosa la renúncia a fer esmenes en les seues propostes; la renúncia a presentar declaracions institucionals i substituir-les per proposicions no de llei signades de manera conjunta per la resta de grups; la coordinació de les votacions en els nomenaments, tant en òrgans de govern de les Corts com en òrgans amb membres nomenats o nomenades pel parlament valencià, per a assegurar que totes i tots provinguen de formacions que respecten el pluralisme polític i els drets humans; rebutjar acords o iniciatives conjuntes amb formacions contràries al pluralisme polític i els drets de les persones; i, finalment, garantir que el compliment d’aquest acord no perjudique l’acció política de cap de les forces democràtiques.

“No ens podem quedar de braços plegats, cal actuar. Per això, des de Compromís, insistirem en aquest acord democràtic i tornarem a posar-lo damunt de la taula perquè totes les formacions democràtiques li donen un suport que és urgent i necessari”, ha conclòs Fran Ferri.