Carmen Montón va ser nomenada ambaixadora d’Espanya davant de l’Organització d’Estats Americans (OEA) les vespres de l’estat d’alarma. La pandèmia ha marcat la seua estada en el càrrec i ara, des del seu lloc a Washington, ha sigut testimoni d’uns successos històrics: l’assalt al Capitoli dels Estats Units, emblema de la democràcia al món.

L’exministra dialoga amb Levante-EMV quan són poc més de la set del matí a la capital estatunidenca. La ciutat es desperta després d’un toc de queda nocturn que «impressiona», amb el so dels helicòpters sobrevolant els carrers i les imatges de les forces de seguretat amb armes d’assalt patrullant. Si es té en compte que les oficines de la delegació espanyola estan prop de la residència del vicepresident Pence, tancada i barrada la nit de dimecres, s’entén millor.

«La veritat és que ha sigut una commoció. S’ha infligit un dany de descrèdit i desconfiança a les institucions, la política i la democràcia que s’ha pogut superar per sort, però que no acaba amb la fi de la sessió que va confirmar el triomf de Joe Biden». És la primera reflexió de Carmen Montón després d’una jornada d’aquelles que es recorden.

La política socialista expressa la seua preocupació en contemplar una ciutat amb els comerços tapiats, cosa que no és nova, ja es va veure fa uns mesos amb les manifestacions del moviment Black Lives Matter.

Es veia vindre? És difícil ser endevins, respon, però els seguidors de Donald Trump estaven concentrats en el centre de la capital des de dimarts. Montón valora la «ràpida» reacció de l’alcaldessa de Washington a l’hora de decretar mesures en una ciutat on operen diverses jurisdiccions. «La Guàrdia Nacional depén de l’estat federal i fins que aquesta no ha eixit, no s’ha parat la revolta», comenta.

L’exconsellera valenciana guarda, així mateix, la sensació, compartida amb altres testimonis i analistes, que «els violents hi van entrar amb massa llibertat i impunitat».

Montón subratlla la gravetat d’uns fets que han acabat amb quatre persones mortes. «No ha sigut un aldarull. Ha sigut una cosa seriosa». Un colp d’estat? La política exerceix de diplomàtica i respon: «No sé si un colp. Això ja depén de la interpretació que faça cada u». «Crec que cal quedar-se amb el que Biden ha afirmat: els Estats Units són molt millor del que s’ha vist».

L’oficina de l’ambaixada espanyola es troba a vint minuts del Capitoli. «Tot està relativament a prop i lluny en aquesta ciutat». Montón, exministra de Sanitat, ha seguit des d’allí els successos amb la inquietud amb la qual veu propagar-se el coronavirus per un país on les mesures sanitàries davant de la malaltia no s’han generalitzat.

La representant del Govern espanyol uneix els dos esdeveniments per a intentar entendre el moment històric. «Estem en un temps de pandèmia, que ens ha ensenyat que res té repercussió local, tot és global, això, també. Es poden extraure conclusions sobre populismes, negacionismes i ultres». I aquests ensenyaments, sentencia, haurien de servir a la resta de països, inclòs Espanya, «perquè no ens passe».