Un mateix govern però tres receptes diferents per a posar fre a l’onada de contagis de coronavirus que viu la Comunitat Valenciana. Els tres partits que componen el pacte del Botànic, PSPV, Compromís i Unides Podem, encaren el pitjor moment de la pandèmia amb propostes diferents sobre les mesures que cal adoptar en el territori per a lluitar contra la COVID.

Encara que la decisió final sobre un confinament competeix al Govern d’Espanya, la de modular el tancament d’espais i restringir moviments sí que està a l’abast de l’executiu autonòmic. Però cada partit té una posició i això va tornar a quedar ahir de manifest a les Corts. Ningú va tractar de dissimular-ho.

Postures i confinament a la Comunitat Valenciana

Per als socialistes, és difícil pensar en noves mesures restrictives, perquè consideren que la Comunitat Valenciana ja està pràcticament confinada amb el toc de queda a les deu, el tancament de l’hostaleria a les 17 hores o el màxim de quatre persones per taula. «Si tots compliren, no estaríem en aquest nivell de contagis», va lamentar el portaveu a les Corts, Manolo Mata, que, sense citar-los, va retraure a Podem que defense el tancament de col·legis. “Què fan els pares amb els seus fills tres setmanes sense col·legi?”, es va preguntar. En la seua opinió, poc més es pot fer que no siga tancar del tot l’hostaleria i el comerç.

Compromís creu que sí que es poden escometre noves restriccions, perquè la situació és molt greu, però no la del tancament de col·legis que defensa Podem. «Fan falta mesures més dures, i com més prompte es prenguen, millor», va dir el portaveu, Fran Ferri. «Mesures més dures per a avançar-nos i que prevalga la salut sobre l’economia», va assenyalar.

En canvi, Podem defensa directament tornar a la fase zero. Suposaria un confinament domiciliari i, per tant, el tancament de l’economia no essencial i també dels col·legis, punt en el qual discrepen els seus socis.

A l’oposició, tanta disparitat de criteris li sembla una vergonya, segons van criticar ahir PP i Cs.

Confinament a la Comunitat Valenciana i restriccions: les tres postures del Consell per a evitar contagis nous de coronavirus. Eduardo Ripoll

Les posicions del Botànic

PSPV-PSOE

Creu que és difícil plantejar noves restriccions després de les que ja s’han adoptat. Els socialistes assenyalen que la Comunitat Valenciana està pràcticament confinada amb les mesures ja adoptades i que, hui dia, poc més es pot fer que no siga el tancament total.

Compromís

Mesures més restrictives com confinar, però no el tancament de col·legis. La coalició considera que s’han d’adoptar mesures més dures com el confinament, perquè la salut preval sobre l’economia. Però no és moment de tancar ara col·legis.

Unides Podem

Confinament i fase zero. Tancament de col·legis i només serveis essencials. Donen suport al tancament total i a la tornada a la fase 0, amb confinament domiciliari i tancament de col·legis.