L’onada de fred ha deixat ja alguna imatge d’animals de companyia morts per congelació. A la ciutat de València no s’han donat condicions catastròfiques, però sí molt dures. Per això, tant la protectora Modepran com Advocats Valencians en Defensa Animal han recordat que, sobretot els gossos (que són l’espècie que més pot patir la situació), però també gats o qualsevol animal domèstic o de feines ha d’estar protegit de les baixes temperatures i que deixar-lo sense les condicions mínimes pot ser considerat un delicte, sancionable administrativament amb grans sumes o fins i tot amb pena de presó.

Una situació límit és veure un gos lligat en un corral, sense una caseta en la qual aixoplugar-se, o que no se li fa entrar a l’interior d’una casa o un garatge. Per això, la presidenta de Modepran, Amparo Requena, fa una crida a la gent «perquè comunique tota aquella situació que vegen d’animals que no han pogut refugiar-se. A partir d’ací ens encarregaríem de denunciar-ho a la Fiscalia de Medi Ambient». També va recordar que «estar sol en un xalet tampoc és una mesura acceptable per a un gos o un gat».

«Hi ha propietaris amb molt poca empatia. Ningú està obligat a tindre un animal de companyia, però si se’n té un, sí que s’està obligat a comprometre’s», recorda. Es diu, perquè és veritat, que els animals tenen una resistència morfològica al fred molt més gran que l’ésser humà, «però també tenen un límit. I no tot els és suportable». Aquest avís el fan extensible «a tot l’hivern, perquè, fins i tot sense onada de fred, les condicions són difícils. De la mateixa manera, ho recordarem també a l’estiu, quan faça 40 graus. El cas és el mateix».