La meitat dels llits de les unitats de cures intensives del sistema sanitari valencià estan ocupats per pacients COVID. La xifra concreta, un 49,35 % dels llits disponibles, l’ha oferida la consellera de Sanitat, Ana Barceló, en una compareixença davant dels mitjans de comunicació, en la qual ha manifestat la seua preocupació per la situació als hospitals i a les ucis. Aquesta xifra converteix la Comunitat Valenciana en la comunitat amb més pressió, ara mateix, sobre les ucis.

La situació és un poc més relaxada en planta, amb un 26,41 % de llits ocupats per pacients contagiats pel coronavirus. Barceló ha manifestat que la capacitat dels hospitals està lluny de mostrar senyals de saturació, malgrat que Sanitat ja ha començat a prendre mesures per a alleujar-ne l’ocupació. Segons ha informat la consellera, ja s’han derivat 34 pacients no COVID al sistema sanitari privat. L’Hospital La Fe de València és el centre amb més pacients derivats a la privada, amb un total de 12, seguit de l’Hospital de la Ribera, que n’ha derivat 11.

A més, segons ha manifestat la titular de Sanitat, “els hospitals de campanya ja estan a punt”. Barceló ha especificat que aquests centres que s’han alçat al costat dels tres hospitals de referència de cada província atendran només pacients COVID i únicament aquells que presenten una evolució favorable. D’aquesta manera, amb trasllats a hospitals de campanya de malalts COVID lleus (que han requerit hospitalització) i de pacients no COVID al sistema privat, els hospitals públics valencians podrien ampliar la capacitat de les unitats de cures intensives.

Aquestes dades situen la Comunitat Valenciana en una posició molt delicada, per haver-se incrementat, en molt poc temps, la pressió hospitalària, especialment sobre els llits UCI. En el transcurs de tot just dues setmanes, l’empitjorament de la pandèmia en el territori ha disparat l’ocupació de llits UCI per damunt, fins i tot, d’altres territoris com Catalunya, amb 41,25 %; o La Rioja, 40 %.

Aquestes comunitats estan seguides de Balears, amb el 38,76 % d’ocupació de llits UCI; Madrid (35,12 %); Castella-la Manxa (32,73 %); Melilla (28,57 %); Castella i Lleó (26,84 %); Extremadura (24,65 %); Cantàbria (22,13 %); Aragó (20,94 %); Múrcia (18,88 %); Andalusia (16,56 %); Astúries (16,46 %); País Basc (15,68 %); Canàries (13,32 %); Navarra (12 %); Galícia (8,99 %) i Ceuta (5,88 %). La mitjana a Espanya se situa en el 26,97 %.