L’alcalde de València, Joan Ribó, s’ha mostrat partidari, per tal d’atallar l’escalada de contagis de COVID, d’un “confinament parcial”, en el qual “les persones puguen eixir a treballar o anar al col·legi”, però sense alternatives com acudir a grans centres comercials o “centres on la gent es reuneix i no s’utilitza la mascareta per menjar o beure alguna cosa”.

Així ho ha expressat l’alcalde, que ha tornat a insistir en la petició que va llançar aquest dimarts perquè els ciutadans facen un autoconfinament voluntari “al màxim de les seues possibilitats”.

“Autoconfinar-se depén de cada u, però és una crida per a dir-li a la població que tot allò que puga fer per a disminuir el nivell de relació, ha de fer-ho, en primer lloc, en benefici seu; en segon lloc, dels seus familiars i amics; i, en tercer lloc, de tota la societat”, ha declarat.

L’alcalde de València demana un confinament parcial

Aquesta crida és conseqüència, ha reflexionat Ribó, d’“unes dades molt dolentes”, tant a la Comunitat Valenciana com a la ciutat de València. “És molt important que siguem conscients que tothom ha d’aportar el que puga per a frenar aquesta pandèmia, que està en un moment àlgid”, ha asseverat.

En aquest sentit, ha advertit que les xifres a la capital del Túria són “molt preocupants” i “alarmants”, tant per la incidència acumulada com per la pressió hospitalària que ha fet que la Generalitat es plantege l’ús dels hospitals de campanya; ha instat, a més, les autoritats a “prendre les mesures necessàries que els ajuntaments no podem prendre”.

Sobre si advoca per aplicar restriccions més dures, Ribó ha comentat que “és una decisió que ha de prendre la Generalitat”, però ha afegit que, “personalment”, creu que el moment és propici per a “fer més restriccions”.

Restricció “dura” per a millorar l’economia

“No és un bon moment per a equilibrar economia i salut. Les autoritats, fins i tot a escala internacional, consideren que l’economia pot millorar més amb una restricció dura en un moment determinat que intentar contemporitzar totes dues coses”, ha argumentat.

Ha puntualitzat que la seua idea no és un nou “confinament domiciliari en un sentit estricte, perquè hi ha una sèrie de tasques que cal mantindre”. S’ha referit ací a la “polèmica de l’educació”: “Els xiquets segurament estan més segurs al col·legi que moltes vegades a les seues cases”.

A més, manté que “hi ha tasques econòmiques que cal realitzar”, però també “unes altres que, clarament, cal suprimir”. “Per dir-ho d’una manera molt gràfica —ha precisat—, tots aquells centres on la gent es reuneix i, per prendre o beure alguna cosa, no s’utilitzen les mascaretes. En aquesta qüestió sí que caldria ser molt dràstic”.

Seria, per tant, “un confinament parcial en el qual les persones pogueren eixir a treballar i al col·legi però que, quan acabaren les seues tasques, tornaren a casa, sense altres alternatives importants, evitant els grans centres comercials i les concentracions”.

Finalment, ha apuntat que des de l’Ajuntament de València s’està actuant per a reduir el contacte, en aquest cas de tipus laboral, amb mesures com mantindre les reunions per videoconferència o potenciant el teletreball.