Més beneficiaris i menys gent esperant, i la que espera, a més, ho fa durant menys temps. Així es podria resumir el balanç que ha fet la vicepresidenta i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, al capdavant del sistema de dependència valencià durant cinc anys.

En aquest temps, ha destacat, el nombre de persones ateses ha superat, per primera vegada, les 100.000, s’han multiplicat per 2,4 les beneficiàries i la llista d’espera, cavall de batalla per a aquesta classe de gestions, ha descendit en nombre i en temps. Tot això acompanyat, a més, d’un augment dels recursos: de 429 milions en 2014 a 907 milions en 2020.

Així, si en 2015 hi havia 46.496 persones que feia més de sis mesos que esperaven la resolució de la seua ajuda; hui, en són la meitat (21.790), mentre que la demora mitjana ha passat dels 4 anys i sis mesos als 13 mesos actuals.

De fet, la consellera s’ha atrevit a posar data a la fi d’aquesta demora. Segons els seus pronòstics, entre febrer i març de 2022, d’ací a 13 mesos, no hauria d’haver-hi cap persona que tarde més de 6 mesos a rebre una valoració i una prestació si sol·licita una ajuda de dependència.

Oltra ha admés que les seues anteriors previsions de tindre absorbida la llista d’espera s’havien vist superades per l’augment de les sol·licituds, que s’han multiplicat per quatre. “Quan el sistema es posa en marxa i funciona, la gent confia en el sistema”, ha assegurat. Això ha provocat un creixement que va superar les expectatives “calculades amb les xifres de 2014”.

D’altra banda, ha pronosticat també que el nombre de beneficiaris augmentarà i ha situat el “punt d’equilibri” en els 144.000 beneficiaris, moment en el qual el nombre de persones en el sistema “serà estable entre la gent que entre i isca d’aquest”.