Els ajuntaments tenen una capacitat de decisió limitada en les restriccions derivades de l’epidèmia de COVID-19. Ahir, però, el de la ciutat de València va fer diversos passos importants per tal de restringir activitats i moviments.

Així, el Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL) va decidir ahir tancar les activitats municipals. Fonamentalment, els mercats ambulants i els encants, que queden en suspens fins a una altra ordre. La venda no sedentària, que es reparteix al llarg de la setmana per diferents barris de la ciutat, estava funcionant amb restriccions pel que fa al nombre de llocs de venda, a més d’obligar-se a establir una espècie de rutes d’entrada i eixida. El mateix succeïa en els encants, les imatges dels quals, en la tornada a la normalitat, van generar vertadera alarma, ja que els compradors s’amuntegaven en el nou recinte de l’avinguda Tarongers, la qual cosa va obligar l’Ajuntament a prendre’s més seriosament les mesures de control d’aforament i l’establiment de vies de trànsit.

Aquestes restriccions també s’apliquen a activitats no essencials organitzades i autoritzades pel consistori. No hi haurà, de moment, fires, mercats, jornades de portes obertes o esdeveniments esportius no professionals. Se suspenen les classes a la Universitat Popular, així com les activitats i la formació (a excepció d’aquelles que es puguen desenvolupar en línia) dels centres de Joventut, que només romandran oberts per a atendre la ciutadania. «També reduïm l’activitat a les biblioteques i les alcaldies de poble estaran operatives per a qüestions administratives i amb cita prèvia», va assegurar l’alcalde Joan Ribó.

També tanquen totes les instal·lacions esportives, la qual cosa, unida al tancament de gimnasos (ordenat per la Generalitat), deixa com a única activitat esportiva possible fer gimnàstica i córrer per parcs i carrers.

Els museus i monuments de les regidories de Patrimoni i Recursos Culturals i de Cultura Festiva tancaran els dilluns, fins a una altra ordre, com a mesura de precaució. Aquesta decisió s’ha pres per a minimitzar el risc de contagi entre el personal d’atenció al públic, ja que en aquesta jornada —per raons organitzatives— era necessari modificar el lloc de treball habitual d’alguns treballadors i s’havien de trencar els grups bambolla que s’havien creat entre el personal dels museus. La mesura es revisarà periòdicament i, quan canvie la situació sanitària, s’estudiarà tornar a obrir els centres els dilluns.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha posat a la disposició de la Generalitat els espais municipals per a quan comence el procés de vacunació general.

El centre no tancarà al migdia

Mentrestant, l’Associació de Comerciants del Centre Històric ha anunciat que els seus associats (excepte els de l’hostaleria, tancats permanentment) no tancaran al migdia per a guanyar hores d’atenció al públic.