Des que va esclatar la pandèmia, el mes de març passat, l’atenció sanitària ha hagut d’adaptar-se a una realitat nova, la de tractar d’evitar al màxim la presencialitat als centres mèdics perquè no s’hagen de mesclar malalts de COVID-19 amb aquells que requereixen ser visitats per una altra mena de patologies. L’atenció primària s’ha convertit en el principal recurs d’aquells que creuen que poden estar contagiats pel coronavirus. Les atencions que es realitzen des dels diferents centres de salut del departament permeten fer-se una idea de la magnitud de l’impacte que està tenint aquesta tercera onada.

El call center habilitat a finals de setembre per a ampliar l’atenció telefònica sanitària rep una telefonada cada dos minuts. Entre octubre i desembre, aquest servei ha comptabilitzat unes 20.000 entrades. Tenint en compte que està en marxa en horari de matí, de 8 a 15 hores, no és difícil esbrinar que els quatre professionals que treballen en aquest recurs atenen una mitjana de 32 telefonades cada hora. A totes aquestes cal afegir les que s’atenen directament en els diferents centres de salut.

La Conselleria de Sanitat va obrir aquest servei per a poder assistir els pacients que telefonaven als centres de salut del Grau, Corea i Beniopa, a Gandia; al de Tavernes de la Valldigna i al de Xeraco.

Els telèfons del call center, que es troba físicament a l’Hospital Francesc de Borja de Gandia, salten quan els dels centres comuniquen. Habitualment, a les recepcions dels ambulatoris hi ha diversos terminals i les telefonades van passant de l’un a l’altre si, en aqueix moment, en un terminal s’està atenent una telefonada. Si totes les línies dels centres de salut estan sent utilitzades, la telefonada salta al call center. Això permet fer-se una idea de l’enorme flux d’atencions que han de fer cada dia els professionals de la sanitat a la comarca de la Safor.

El call center està atés per quatre persones, les quals ja han realitzat anteriorment aquest treball als centres de salut, per la qual cosa coneixen a la perfecció el funcionament del sistema, segons expliquen des del departament de salut. Des d’aquest servei, també s’encarreguen de resoldre alguns dels assumptes que els pacients sol·liciten, com fixar les cites amb el metge.

«L’objectiu final d’aquesta iniciativa és oferir el millor servei possible al pacient i agilitar l’atenció, tal com destaquen des de l’equip directiu del Departament de Salut de Gandia», assenyalaven en un comunicat en la presentació del servei.

Aquestes línies telefòniques van rebre el mes d’octubre 5.674 telefonades, mentre que al novembre aquestes van créixer fins a les 6.978, és a dir, 1.300 més, que mostren l’enorme incidència de la tercera onada de la COVID a la comarca de la Safor.

Es tracta, en definitiva, d’un factor més que dibuixa el complicat mapa de l’expansió del coronavirus actualment a la comarca de la Safor. Una dada més que confirma que el gran augment de casos de les últimes setmanes no és una cosa puntual.