El creixement exponencial de contagis de coronavirus que s'estava registrant en el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent des de les festes nadalenques va experimentar una aturada en l'última actualització de casos actius per municipi, publicada dimarts passat. Si és un canvi de tendència o només una xicoteta treva només el temps ho dirà. No obstant això, els efectes de l'expansió del virus viscuda des de Nadal a les tres comarques ja han incrementat la pressió assistencial a l'Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva, la unitat de vigilància intensiva del qual es troba en una situació límit. Segons van detallar fonts internes del centre hospitalari, ahir l'UCI tenia vint-i-dos pacients ingressats, mentre que fa dues setmanes la xifra es mantenia estable en huit o nou persones. És a dir, en quinze dies el nombre de pacients greus ha crescut un 144 %, i ha arribat a més del doble dels que l'àrea de salut tenia abans dels contagis nadalencs.

La xifra de pacients en planta, per contra, continua sent estable, segons les mateixes fonts, tenint en compte les dades de fa dues setmanes. Ahir hi havia 110 persones contagiades de COVID-19 ingressades, al voltant d'una desena més que quinze dies abans. Aquests pacients ocupen les plantes 3, 4, 5 i 6 de l'Hospital Lluís Alcanyís. Des del centre sanitari insisteixen que el nombre d'ingressos va fluctuant dia a dia amb nous ingressos, altes i les defuncions que es produeixen a causa del coronavirus —ahir aquest diari va conéixer el decés d'una veïna de Novetlè, la tercera mort que pateix la localitat per la pandèmia—, però també assenyalen que, en aquests moments, l'hospital està ja "quasi de gom a gom" d'ocupació. 

En aquesta situació, amb l'hospital fent equilibris sobre el límit assistencial, cada nou contagi és una perillosa notícia. En els últims dos dies, la Conselleria de Sanitat ha notificat la detecció de sis brots en municipis de la Costera i la Vall d'Albaida. Tots aquests contagis, a més, són d'origen social i amb més de cinc persones afectades, quan la normativa anti-COVID ja prohibeix les reunions de més de dues persones no convivents. En el focus de l'Alcúdia de Crespins hi havia cinc infectats; Ontinyent notificava dos brots amb sis i set contagis; a Vallada apareixia un brot amb set casos; a Albaida un amb huit, i a Moixent un altre amb fins a nou persones infectades. 

Mil treballadors vacunats

D'altra banda, mil treballadors de l'Hospital de Xàtiva, entre sanitaris i personal auxiliar, han rebut ja la primera dosi de la vacuna, segons va informar ahir el Departament a aquest diari. El retard en l'arribada de vacunes ha paralitzat el procés i encara queden per rebre la seua injecció al voltant de 700 persones.