El Jutjat Penal núm. 17 de València ha absolt onze simpatitzants del Grup d’Acció Valencianista (GAV) que van ser acusats dels delictes de desordres públics, amenaces i coaccions després d’irrompre en un acte d’homenatge a Vicent Andrés Estellés al saló de plens de l’Ajuntament de Burjassot en 2013. La Fiscalia va sol·licitar una pena de quatre anys i cinc mesos de presó per als encausats, ja que entenia que havien acudit a l’esdeveniment amb l’ànim de boicotejar-lo.

La denúncia dels fets va assenyalar que en el moment en el qual prenia la paraula el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, els acusats es van alçar, van exhibir unes banderes i van començar a cridar «Som valencians, mai catalans», «Ramon Ferrer, catalanista», «AVL, derogació», «llengua valenciana, mai catalana» i a increpar al dirigent a crits de «traïdor» o «catalanista de merda». Durant el desallotjament, també es va denunciar un forcejament entre un dels membres del GAV i l’intendent de la Policia Local, així com insults a una agent del mateix cos municipal.

No obstant això, el magistrat José Ángel Martí considera que les proves practicades i exposades en el judici “no han arribat a desvirtuar la presumpció d’innocència” dels anticatalanistes, que es van defensar negant els desordres públics, les injúries i els forcejaments amb la Policia i van defensar que es van limitar a proclamar consignes com «Som valencians, no catalans». La resolució manté que els encausats únicament van intervindre en els últims instants de l’acte i que van ser desallotjats ràpidament de la sala. El jutge considera, a més, que no se’ls pot identificar com a responsables dels fets denunciats i conclou que tampoc ha pogut acreditar-se l’autoria d’uns missatges en el Facebook del GAV que la Fiscalia va vincular amb un possible delicte de coaccions. Igualment, tampoc ha quedat verificada l’acusació de desobediència a les forces de seguretat.

La sentència no és ferma i encara s’hi pot recórrer en contra. L’Ajuntament de Burjassot exercia en la causa com a acusació particular.