Torrent serà la seu de l’Agència Valenciana de Seguretat Ferroviària, l’autoritat creada fa uns mesos per la Generalitat com a responsable de la seguretat del sistema ferroviari de competència autonòmica. Així ho ha anunciat aquest matí el president Ximo Puig, en una visita a la capital de l’Horta Sud per a veure l’estat de les obres del pont que connectarà Alaquàs i Torrent, sufragat per la Generalitat.

El president ha indicat que “hi ha moltes raons” perquè l’Agència Valenciana de Seguretat Ferroviària estiga a Torrent, tant “simbòliques” –en referència a l’accident de metro de 2006 en el qual 21 de les 43 víctimes mortals eren de la ciutat–, com “per la intenció de la Generalitat de descentralitzar l’Administració, no només a les capitals de província sinó també a les comarcals”. Puig ha subratllat “l’impuls de la capil·laritat territorial de la C. Valenciana, en la qual les comarques tenen un pes molt important en el desenvolupament econòmic i social”. I, des d’aquesta perspectiva, que algunes institucions ja estiguen fora de la ciutat “és un avanç que explicita aquesta voluntat de cosir la C. Valenciana”.

Puig ha revelat que feia setmanes que mantenia converses amb l’alcalde, Jesús Ros, perquè la decisió es concretara i “creiem que la instal·lació de l’agència a Torrent serà immediata”. Per la seua banda, Ros ha apuntat que sempre que el president “ve a Torrent és per a deixar-li al nostre poble una cosa important, ja que, que una agència governamental se situe a Torrent, per a nosaltres és molt important, per referències que no vull comentar, però que, en qualsevol cas, ser seu de l’organisme autonòmic que ha de treballar per la seguretat del ferrocarril, per a nosaltres representa un reconeixement a la ciutat, al treball, a la importància de la capital de l’Horta Sud i, en definitiva, a aquesta trajectòria històrica que ha tingut Torrent, vinculada al ferrocarril des dels orígens del trenet i que ja ha portat ací el Museu del Ferrocarril”. En aquest sentit, l’oficina se situarà a l’avinguda al Vedat, en un lloc encara per definir, encara que ja s’estudien diversos possibles locals d’oficines.

La Generalitat va impulsar, a mitjans de l’any passat, la creació de l’Agència Valenciana de Seguretat Ferroviària. Entre les funcions d’aquest organisme hi ha les de vetlar pel manteniment general de la seguretat en la circulació ferroviària, autoritzar l’entrada en servei dels subsistemes estructurals, funcionals i tot el sistema ferroviari en conjunt, establir una metodologia per a l’avaluació i la valoració dels riscos associats a l’operació ferroviària o atorgar certificacions de seguretat d’entitats ferroviàries. El president serà Antonio Esparza Sanz, enginyer de telecomunicacions amb MBA (IE), amb més de 14 anys d’experiència en el sector ferroviari com a executiu en la direcció de la seguretat i de les operacions ferroviàries. Esparza ha prestat els seus serveis, entre altres, a empreses com Transfesa Logistics, Vossloh, Transportation Systems BU o Ey Ernst & Young i té formació com a conseller de Seguretat en el transport de mercaderies perilloses per ferrocarril del Ministeri de Foment, Direcció General de Ferrocarrils.