El Parador del Saler ha fet un pas més en la seua aposta per la sostenibilitat. Voluntaris de l’ONG Xaloc, Paradores i del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (Servei de Vida Silvestre) de la Generalitat Valenciana han introduït cinc espècies en perill d’extinció en les dunes del complex turístic amb la finalitat de crear un reservori de biodiversitat. Una vegada que aquestes plantes agarren i cresquen, el Parador del Saler es convertirà en l’únic planter d’aquestes espècies de tot Espanya, on es recol·lectaran les llavors per a intentar poblacions noves en el litoral valencià.

«El reservori que s’ha instal·lat al Parador del Saler aportarà un planter que permetrà repoblar llocs on aquestes espècies han desaparegut. Es tracta d’un planter únic al món per les espècies que contindrà, moltes de les quals estan en perill d’extinció», explica Francisco Contreras, director del Parador.

Plantació en ple cordó dunar del Saler, a la platja del parador nacional.

Per a això, s’han plantat exemplars de la camarinya (Corema album), una de les espècies dunars en més risc d’extinció de tot el Mediterrani, ja que té només una població per a tota la conca mediterrània; el molinet (Silene cambessedesii), una xicoteta planta que només es troba en algunes dunes pròximes a la mar a Castelló i Eivissa; la saladella de l’Albufera (Limonium albuferae), espècie única al món, de la qual s’ha establit al Parador la seua tercera població mundial; la fràngula (Frangula alnus), un exemplar del període terciari (fa 60 milions d’anys) amb un alt grau d’amenaça; i el cotonet de mar (Otanthus maritimus), espècie típica de les dunes valencianes de la qual s’han hagut de clonar diferents plançons, atés que només quedaven tres exemplars en tot el litoral valencià.

Un planter per a salvar les plantes en extinció

El Parador del Saler col·labora amb la Fundació Global Nature, Xaloc i la Generalitat Valenciana, des de 2019, per a dur a terme la regeneració dunar del seu entorn mitjançant l’estudi i la substitució d’espècies invasores, com l’ungla de gat (Carpobrotus sp) i la canya (Arundo donax), amb la regeneració d’espècies autòctones i en perill d’extinció.

Seguiment de les espècies

Carlos Gago, director de Projectes de Xaloc, creu que aquest acord de custòdia per als ecosistemes que hi ha al voltant del parador és clau per al seguiment d’aquestes espècies i assegurar el futur d’aquestes. «Comencem amb la plantació de cinc espècies en perill d’extinció, algunes úniques al món. Aquestes espècies són com a emblemes dels nostres ecosistemes. Espècies de les quals queden molt poques».

En aquesta ocasió, aquestes plantacions són el resultat de la cooperació d’entitats que se sumen a les anteriors, com l’Ajuntament de València i la Fundació Bancaixa, finançadora d’aquest projecte de restauració dunar mitjançant la seua Convocatòria medi ambient i desenvolupament sostenible. En definitiva, un projecte en col·laboració, d’impacte social i mediambiental que pretén ser útil i eficaç contra la pèrdua de biodiversitat i amb l’objectiu final de comunicar a la societat els tresors que alberga el nostre entorn més pròxim.

El president de Paradores, Óscar López, ho té clar: «Seguim compromesos amb la sostenibilitat, encara que l’últim any, i per raons òbvies, ens hem centrat en convertir-nos en una destinació turística segura. Paradores continuarà donant exemple del seu compromís amb la cura del medi ambient i de la lluita contra el canvi climàtic amb la supressió dels plàstics d’un sol ús, amb les energies renovable i amb la preservació de les espècies autòctones».

Un planter per a salvar les plantes en extinció

Altres projectes

El Parador del Saler treballa en plena integració amb el seu entorn col·laborant de manera activa amb organitzacions locals i apostant pels productes de proximitat en la seua oferta gastronòmica, assegura l’entitat. Des de fa anys, col·labora amb el Campament Tortuga, a fi de facilitar la manutenció, l’accés a dutxes i banys per a la higiene diària, així com servei de seguretat i primers auxilis, aparcament i connexió wifi per a tots els voluntaris. També du a terme diferents iniciatives per a utilitzar energies netes i renovables a les seues instal·lacions.

El compromís del Parador amb la sostenibilitat forma part dels objectius del Pla director de responsabilitat social corporativa que la xarxa de Paradores està duent a terme com a part fonamental de la seua estratègia empresarial.