Després de quasi 20 dies sent la regió més assotada d’Espanya per aquesta tercera onada de la pandèmia, la Comunitat Valenciana va deixar ahir de ser el fanalet roig, després que s’haja desplomat la incidència acumulada (IA), que mesura la taxa de contagis per 100.000 habitants, fins als 505 casos a 14 dies, encara per damunt dels 416 de la mitjana nacional. La caiguda ha sigut d’un 65 % des del passat 27 de gener, dia en què es va arribar a una incidència acumulada de 1.459, la màxima fins al moment. Des d’un dia abans, la C. Valenciana superava totes les altres en incidència i ha continuat sent així durant tot el mes de febrer fins que, divendres, Melilla va superar els 777 casos que la IA valenciana marcava aquell dia. Ahir, segons les dades oficials del Ministeri de Sanitat, Melilla continuava liderant aquest negre rànquing, seguida de Madrid i Castella i Lleó i, en quarta posició, la Comunitat Valenciana.

La caiguda en picat ha vingut propiciada per la baixada important de casos nous, tot i que el camí cap a la desescalada encara queda lluny. Els experts que assessoren el Consell han apuntat un objectiu clar: arribar als 50 casos per 100.000 habitants per a fer una tornada a la normalitat amb garanties de no anar directes a una quarta onada. Per davant, la Comunitat Valenciana encara té 15 dies de restriccions a tots els nivells per a reforçar i mantindre aquesta baixada.

A l’espera de les dades de contagis de la setmana, el recompte d’ahir, dilluns, amb 660 casos nous va ser esperançador, encara que està distorsionat per l’efecte cap de setmana. Encara així, les bones notícies se succeeixen: el volum de casos actius ha caigut fins als 30.337, el 8,06 % del total de positius, després de disparar-se les altes, que ahir superaven els contagis nous per deu a un.

La meitat d’ingressats

Això s’està notant ja als hospitals, on estan agafant una mica d’aire. Ara mateix hi ha ingressats per COVID 2.355 pacients –491 d’ells en alguna UCI–, la meitat de persones que hi hagué en el pic d’aquesta tercera onada. Encara així, en són 166 més que el màxim d’ingressats de la primera onada, per la qual cosa encara queda molt de camí per recórrer. De fet, ahir, des de Comissions Obreres incidien en la dada i recordaven que la situació és «extrema».

La xifra que continua empitjorant i que, segons els experts, encara ho farà durant diverses setmanes és la de morts. Amb les últimes 44 víctimes registrades ahir, la xifra oficial de víctimes per la pandèmia de coronavirus s’eleva a 6.002 valencians. La barrera dels 6.000 decessos, que semblava tan llunyana fa només un parell de mesos, es va traspassar ahir després de l’escalada de víctimes que ha deixat la tercera onada de la pandèmia.

 

De fet, la xifra oficial de persones que han mort per no poder superar la infecció pel SARS-CoV-2, pràcticament s’ha duplicat en qüestió de sis setmanes: les que portem d’aquest 2021 acabat d’estrenar. Segons les morts diàries que notifica la Conselleria de Sanitat –i que no necessàriament es corresponen amb els morts en les últimes 24 hores–, en tot el 2020 van morir 2.975 valencians, des del 13 de febrer, dia en què va morir a l’Hospital Arnau de València, per pneumònia, un valencià que havia viatjat al Nepal. Una anàlisi post mortem de les seues restes va confirmar que va ser per la COVID-19.

En qüestió d’11 mesos, es van fregar els 3.000 decessos. Ara, en només sis setmanes, aquest trist rècord ha quedat polvoritzat a causa de la intensitat de la tercera onada: de l’1 de gener al 15 de febrer, s’han notificat 3.027 morts: 1.827 al gener i 1.200 en els primers quinze dies del mes de febrer.

Les residències concentren quasi una de cada tres morts

La decisió d’on començar la vacunació contra la COVID-19 no va ser fútil: les taxes de mortalitat més altes es registraven i es continuen registrant a les residències de majors. Des que va començar la pandèmia, 1.782 residents han mort després de contraure el virus (34 notificades ahir), la qual cosa suposa un 29 %, quasi una de cada tres defuncions. La tercera onada es va arribar a colar en quasi 200 residències. D’aquestes, encara hi ha casos actius, almenys un, en 145 centres, segons va confirmar ahir la Conselleria de Sanitat, que va detectar 116 positius nous en residents i 32 entre el personal. De totes les residències afectades, encara n’hi ha 64 sota control directe de Sanitat.